Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie nutraceutik (OCH / CN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OCH / CN - Chemie nutraceutik, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Nutraceutika jsou sloučeniny izolované z rostlin, resp. živočichů, které nemají nutriční hodnotu, ale vykazují řadu biologických účinků na lidský organismus. Budou probrány metody jejich izolace, fyzikálně-chemické vlastnosti, biologické účinky a možné interakce s běžně používanými léčivy. Budou charakterizovány: vitamíny, biogenní prvky (minerály), fenolové kyseliny, proanthokyanidiny, flavonoidy, lykopen, L-karnitin, polynenasycené mastné kyseliny z rostlinných a rybích olejů, melatonin, ornitin-alfa-ketoglukarát, glukosamin, chondroitin sulfát a methylsulfonylmethan. Vedle těchto nejužívanějších nutraceutik budou dále probrány některé esenciální aminokyseliny, extrakty léčivých rostlin, fytoceutika a některé funkční potraviny.Definice nutraceutika, doplňku stravy, fuknkční potravinyLegislativa pro nutraceutika a doplňky stavy v EUZpůsoby získávání nutraceutik, izolace, syntézyVitamíny rozpustné v tucíchVitamíny rozpustné ve voděBiogenní prvky (minerály)Polyfenoly IPolyfenoly IIRostlinné olejePolynenasycenné kyseliny a fytosterolyNeesenciální nutraceutikaExtrakty léčivých rostlin, fytoceutikaPrebiotika, synbiotikaFunkční potraviny

Získané způsobilosti

Objasnit hlavní aspekty, analyzovat problémy, popsat biologické účinky nutraceutik na lidský organismus

Literatura

Webb G. P. Dietary supplements and functional foods. Blackwell Publishing, Oxford, 2006. Velíšek J. Chemie potravin. OSSIS, Tábor, 1999. Rapport L., Lockwood B. Nutraceuticals. Pharmaceutical Press, London, 2002. TOXNET (Toxicology Data Network). http://toxnet.nlm.nih.gov.

Požadavky

základní znalosti z organické chemie a biochemie

Garant

prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc.