Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení z organické chemie (OCH / COCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OCH / COCH - Cvičení z organické chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Laboratorní cvičení z organické chemie si klade za cíl seznámit studenty se základními operacemi používanými v organické syntéze a jejich osvojení. Absolvent tohoto cvičení by měl být schopen dle písemného postupu připravit organickou sloučeninu, vhodnou metodou ji vyčistit. Produkt umí charakterizovat bodem tání, případně IČ a UV spektrum.Výběr z nabízených úloh:1. Methan, ethen, ethyn, benzen ? příprava a důkaz2. Příprava ethylacetátu a kyseliny 2-chlorbenzoové3. Destilace ethylacetátu, krystalizace kyseliny 2-chlorbenzoové. Oranž II4. Příprava kyseliny 3-nitroftalové, důkazové reakce alkoholů5. Příprava kyseliny anthranilové6. Příprava luminolu a jeho chemiluminiscence7. Příprava difenylmethanolu8. Příprava nitrocelulosy a cyklopentanonu9. Příprava benzoinu a Hantzchova syntéza derivátu dihydropyridinu a jeho oxidace10. Příprava benzilu11. Izolace kofeinu z čaje, příprava benzilové kyseliny12. Laboratorní příprava nylonu a acylpyrinu

Získané způsobilosti

Aplikovat a procvičovat základní postupy a metody organické chemie

Literatura

Stýskala J., Gucký T., Cankař P., Soural M., Motyka K., Hradil P.: . Cvičení z organické chemie, UPOL, Olomouc 2010. Olomouc, 2010. ISBN 978-80-244-2602-0.Večeřa M., Panchartek J. Laboratorní příručka organické chemie. SNTL, Praha, 1987.

Požadavky

100% účast ve cvičení

Garant

doc. RNDr. Jakub Stýskala, Ph.D.