Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení z organické chemie (OCH / OCCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OCH / OCCH - Cvičení z organické chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Laboratorní cvičení z organické chemie si klade za cíl seznámit studenty se základními operacemi používanými v organické syntéze a jejich osvojení. Absolvent tohoto cvičení by měl být schopen dle písemného postupu připravit organickou sloučeninu, vhodnou metodou ji vyčistit. Produkt umí charakterizovat teplotou tání, případně IČ a UV spektrum a porovnat ji těmito metodami a TLC se standardem.1. Methan, ethen, ethyn, benzen ? příprava a důkaz2. Příprava ethylacetátu a kyseliny 2-chlorbenzoové3. Destilace ethylacetátu, krystalizace kyseliny 2-chlorbenzoové. Oranž II4. Příprava kyseliny 3-nitroftalové, důkazové reakce alkoholů, ftaleiny5. Příprava kyseliny anthranilové6. Příprava luminolu a hymecromonu. Luminiscenční chemické experimenty.7. Příprava kyseliny benzoové8. Příprava nitrocelulosy a cyklopentanonu9. Příprava benzoinu a Hantzchova syntéza derivátu dihydropyridinu a jeho oxidace10. Redukce cyklopentanonu11. Izolace eugenolu12. Laboratorní příprava nylonu, acylpyrinu a bionafty

Získané způsobilosti

Aplikovat a procvičovat základní postupy a metody organické chemie

Literatura

Stýskala J. a kol. Cvičení z organické chemie. UP Olomouc, 2010. ISBN 978-80-244-2602-0.Červinka O. a kol. Chemie organických sloučenin I, II. SNTL, Praha, 1987. Večeřa M., Panchartek J. Laboratorní příručka organické chemie. SNTL, Praha, 1987. Kováč J., Kováč Š. Organická chémia. SPN, Bratislava, 1977. Hrnčiar P. Organická chémia. SPN Bratislava, 1975. Červinka O., Dědek V., Ferles M. Organická chemie. SNTL Praha, 1980. Wiedermannová I., Gucký T., Hlaváč J. Vybrané úlohy z preparativní organické chemie II. UP Olomouc, 2002.

Požadavky

Odevzdané protokoly z jednotlivých úloh, stoprocentní účast ve cvičení, splnění závěrečného testu na alespoň 60%.

Garant

doc. RNDr. Miroslav Soural, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Miroslav Soural, Ph.D.doc. RNDr. Jakub Stýskala, Ph.D.