Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z organické chemie (OCH / OCH3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OCH / OCH3 - Vybrané kapitoly z organické chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Nejdůležitější reakce, jejich mechanismus a syntetické využití. Typy a klasifikace organických reakcí (adice, eliminace, substituce a přesmyky).2. Nejdůležitější metody reakčních mechanismů (volba vhodných reakčních komponent a reakčního uspořádání). Izolace nebo důkaz meziproduktu (metoda skřížených reakcí, použití značených produktů).3.-7. Mechanismus a syntetické využití adičních reakcí. AE u nenasycených sloučenin, nekonjugovaných i konjugovaných. AR. AN u karbonylových sloučenin různých typů a jejich funkčních derivátů, na dvojné a trojné vazbě mezi atomy uhlíku. AC - mechanismus a syntetické využití, s trojčlenným tranzitním stavem, s čtyřčlenným tranzitním stavem, s pětičlenným tranzitním stavem, s šestičlenným tranzitním stavem (katalytická hydrogenace, Diels-Alderovy dienové syntézy).8.-10. Mechanismus a syntetické využití substitučních reakcí. SN reakce na nasyceném atomu uhlíku (SN1 a SN2 mechanismus a vliv faktorů na podporu reakčních mechanismu), vzájemná náhrada halogenu, alkylační reakce na kyslíkatých, sirných, dusíkatých, fosforových a jiných nukleofilních centrech. SN v aromatické řadě (SN1 reakc při rozkladu diazoniových solí, tvorba fenolů, Schiemannova reakce, využití diazoniových solí k přípravě jiných arylderivátů pomocí Sandmeierovy reakce. SN reakce u neaktivovaných i aktivovaných aromatických funkčních derivátů). SE reakce v aromatické řadě (pravila orientace a SE reakce se silnými, středně silnými a slabými elektrofily v řadě izocyklické a heterocyklické). SE reakce na nasyceném atomu uhlíku (halogenace, nitrosace, nitrace, kopulace). SR reakce - řetězový mechanismus (chlorace, bromace, sulfochlorace, sulfoxidace, radikálová nitrace).11.-12. Mechanismus a syntetické využití eliminačních reakcí. Trans-eliminace, E1 a E2. Dehydrohalogenace. Dehalogenace. Dehydratace. Štěpení kvarterních ammoniových hydroxidů. E1cb reakce. Cis-eliminace - termické štěpení esterů a xantogenátů.13.-14. Přesmyky. Elektrofilní i nukleofilní přesmyky nasycených systémů. Přesmyky nenasycených systémů. Přesmyky aromatických systémů.

Získané způsobilosti

Hlavní přístupy a strategie v organické chemii, mechanismy vybraných reakcí, syntézy vybraných typů sloučenin

Literatura

1. O. Červinka, V. Dědek, M. Ferles: Organická chemie, SNTL, ALFA Bratislava (1969). 2. O. Červinka, V. Dědek, M. Ferles: Organická chemie, SNTL, Praha (1980). 3. J. Kováč, Š. Kováč: Organická chémia, SPN, Bratislava (1977). 4. P. Hrnčiar: Organická chémia, SPN Bratislava (1975). 5. O. Červinka a kol.: Chemie organických sloučenin I, II, SNTL, Praha(1987). 6. O. Červinka a kol.: Mechanismy organických reakcí, SNTL, Praha (1981).

Požadavky

Úspěšné složení ústní zkoušky.

Garant

doc. RNDr. Miroslav Soural, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Miroslav Soural, Ph.D.