Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana duševního vlastnictví (OCH / ODV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OCH / ODV - Ochrana duševního vlastnictví, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti se dozví, proč je nutné chránit výsledky výzkumu i vývoje, jak chránit technická řešení , jak získat např. ochrannou známku i to, jak uspět s ochranou svého nápadu na mezinárodní úrovni. Kurz se též věnuje mechanizmům udělování licencí k jednotlivým způsobům ochrany jako standardnímu způsobu komercializace unikátních výsledků duševní činnosti.Sylabus:1) Základní předpisy a smlouvy o patentovém právu2) Zákon o vynálezech a zlepšovacích návrzích I3) Zákon o vynálezech a zlepšovacích návrzích II4) Zlepšovací návrhy, užitné vzory, vynálezy5) Typy patentů používané v chemii a jejich rozdíl6) Struktura patentu a psaní patentu7) Patentové informační zdroje8) Odchylky amerického a evropského patentového práva9) Precedens Bola-Roche a jeho vliv na farmaceutický průmysl10) Porušování autorských práv11) Patenty a jejich dodržování ve světě, sankce za jejich porušování12) Vynález a odměny autorům

Získané způsobilosti

Definovat hlavní pojmy, popsat problematiku ochrany duševního vlastnictví se zaměřením na oblast chemie.

Literatura

Jakl L. Evropský systém ochrany průmyslového vlastnictví. Úřad průmyslového vlastnictví Praha, 1999. Kolektiv autorů. Mezinárodní smlouvy na ochranu průmyslového vlastnictví. Úřad průmyslového vlastnictví, 2002. Knight H. J. Patent Strategy for Researchers and Research Managers. Willey & Sons, Ltd, 2nd edition, 2001. Effmert J. Předpisy se vztahem k průmyslovému vlastnictví. Úřad průmyslového vlastnictví Praha, 2001.

Požadavky

Kolokvium je uděleno po úspěšném vypracování písemného testu.

Garant

prof. Ing. Pavel Hradil, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Pavel Hradil, CSc.Ing. Petr Pavlát, Ph.D.