Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bioorganická chemie (OCH / PGSBC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OCH / PGSBC - Bioorganická chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Bioorganické reakce v živých systémechShrnutí základních molekulárních procesů - tvorba C-C vazeb, syntéza aromatických sloučenin, oxidace/redukce, esterifikace, dekarboxylace, fosforylace...2. Základní přehled interakcí organických sloučenin v živých systémechMezimolekulární a elektrostatické interakce, induktivní a disperzní síly, donor-akceptorové interakce, vodíková vazba, kation- ? interakce, ? - ? interakce, reverzibilní kovalentní a koordinační interakce, samoorganizace, samoskladba. Význam při tvorbě a deformaci struktur biomolekul3-4. Molekulární podstata regulace metabolismu nukleových kyselin.Cíle molekulárního zásahu do přirozeného metabolismu NK,Interkalace - princip, typy molekul způsobujících interkalaci, vliv na strukturu DNA, využitíCross-linking - princip, typy molekul způsobujících CL, využitíŠtěpení nukleových kyselin - princip, typy molekul způsobujících štěpení NK, využitíInterakce malých molekul s NKPrincipy značení nukleových kyselin, chemické reakce využívané v diagnostice5.-6. Molekulární podstata regulace metabolismu proteinůMolekulární zásah do metabolismu aminokyselin a proteinůInterakce vedoucí ke změně struktury proteinůFungování aktivních látek na bázi peptidomimetik, cyklických peptidů a nepřírodních aminokyselinPrincipy značení proteinů, chemické reakce vedoucí ke konjugátům, mechanismus jejich účinkuVyužití enzymů v organické syntéze, enzymové inženýrství7.-8. Molekulární podstata regulace metabolismu cukrůMolekulární zásah do metabolismu cukrů - využití v terapii.Tvorba konjugátů - význam v metabolismu xenobiotik.Významné oligosacharidy, polysacharidy, cyklodextriny - stavba, principy fungování v oblasti experimentální medicíny9. Molekulární podstata regulace metabolismu lipidůMolekulární zásah do metabolismu lipidů - využití v terapii, liposomy a imunoliposomy - Molekulární stavba, principy fungování v oblasti experimentální medicíny10. Molekulární podstata regulace metabolismu ostatních tříd látekMolekulární zásah do metabolismu terpenoidů a dalších přírodních látekBiomimetické totální syntézy přírodních látekMedicinálně významná analoga přírodních látek - mechanismus jejich působení11. Molekulární zařízeníSupramolekulární fotochemie, fotochemické senzory - principy fungování a možnosti využitíKatechany a rotaxany jako supramolekulární systémy - principy fungování a možnosti využitíMolekulární dráty, pinzety - principy fungování a možnosti využití12. Modifikované nanočásticeRelevantní typy materiálů využívaných v experimentální medicíněChemické metody přípravy a modifikaceStabilita, biodegradace, interakce s biomolekulamiMechanismus působení vybraných systémůVyužití modifikovaných nanočástic v cíleném transportu

Získané způsobilosti

Definovat hlavní pojmy, popsat metabolismus xenobiotik, interakce léčiv a receptorů

Literatura

Vodrážka, Z., Krech, J. Bioorganická chemie. SNTL Praha, 1991. Faber, K. Biotransformation in organic chemistry. Springer, 1992. ISBN 0-387-55762-8.Steed, J. W., Turner, D. R., Wallace, K. Core Concepts in Supramolecular Chemistry and Nanochemistry. Wiley, 2007. Schmuck, C; Wennemers, H. ; Breslow, R. Highlights in Bioorganic Chemistry: Methods and Applications. ISBN 9783527603725.

Garant

RNDr. Milan Urban, Ph.D.