Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntéza na pevné fázi a kombin. syntéza (OCH / PGSSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OCH / PGSSP - Syntéza na pevné fázi a kombin. syntéza, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod: historie a základní princip syntézy na pevné fázi, porovnání se syntézou v roztoku. Analytické možnosti identifikace meziproduktů a produktů syntézy: Kolorimetrické testy, IR spektroskopie, hmotnostní spektrometrie a NMR spektrometrie.2. Polymerní nosiče pro SPOS: parametry a vlastnosti (včetně výhod a nevýhod) v současné době dostupných polymerů (polystyren, graftovaný polystyren a makroporózní polystyren, polyakrylamidy, polysacharidy, polyethyleneglykoly a další nosiče).3. Linkry pro SPOS: typy a funkce linkrů, výběr vhodného typu linkru, příklady a použití nejrozšířenějších typů linkrů (kysele a bazicky labilní linkry, fotoštěpení, reduktivní a oxidativní štěpení, enzymatické štěpení, safety-catch).4. SPOS peptidů (SPPS): historický přehled, strategie imobilizace - výběr linkru (imobilizace via N, C - terminus, postranní řetězec, backbone imobilizace), coupling methody, příprava cyklických peptidů, protektivní skupiny pro SPPS.5. SPOS oligonukleotidů: historický přehled, fosfotriesterová metoda, fosforamiditová a H-fosfonátová metoda.6. SPOS heterocyklů: výběr strategie pro přípravu reprezenativních typů heterocyklů7. Strategie pro kombinatoriální SPOS: definice a vývoj kombinatoriální chemie, diverzita, chemické knihovny, "diversity orientated synthesis", "target orientated synthesis"; paralelní syntéza, split-split metoda, split-mix metoda ("random" a "directed")8. One bead-one one compound (OBOC) metoda: princip, historický přehled, kódovací metody pro OBOC, screenovací metody pro OBOC.9. Formulace pryskyřice pro directed split-mix method: T-bags, paper discs, resin capsules, wafers, lanterns, Kans. Chemická historie formulací: značení, Rf tags, necklace, spindles and cogs atd.10. Přístrojové vybavení pro SPOS a CSPOS: manuální solid-phase syntéza, integrovaná semi-automatatizovaná syntéza, plně automatizovaná syntéza, instrumenty pro třídění a čištění chemických knihoven.

Získané způsobilosti

Přehled o teorii a možnostech provedení syntézy rozličných typů organických sloučenin na polymerních nosičích, provedení a principy kombinatoriální chemie.

Literatura

Bannwarth, W.; Felder, E. Combinatorial Chemistry. Weinheim, 2000. Zaragoza, F. Organic Synthesis on Solid Phase. Weinheim, 2000. Kates, S. A.; Albericio, F. Solid-Phase Synthesis. A Practical Guide. New York, 2000. Seneci, P. Solid-Phase Synthesis and Combinatorial Technologies. Wiley, 2000. Bunin, B. A. The Combinatorial Index. San Diego, 1998.

Požadavky

Úspěšné složení ústní zkoušky.

Garant

RNDr. Viktor Krchňák, CSc.

Vyučující

RNDr. Viktor Krchňák, CSc.