Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemické přístupy ve výzk.a vývoji léčiv (OCH / SZZCP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OCH / SZZCP - Chemické přístupy ve výzk.a vývoji léčiv, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní principy hledání nových biologicky aktivních látek, optimalizace vůdčích struktur.2. SAR, vztah struktury a farmakologických vlastností, metody studia těchto závislostí, obecné způsoby modifikace látek ke zlepšení farmakologických parametrů.3. Profarmaka - příklady, mechanismus fungování, způsoby aktivace.4. Cílený transport léčiv - používané systémy, popis, mechanismus působení.5. Nanomateriály ve výzkumu a vývoji léčiv.6. Látky zasahující do metabolismu nukleových kyselin - základní přehled používaných látek, rozdělení podle mechanismu účinku7. Látky zasahující do metabolismu a struktury proteinů - základní přehled používaných látek, rozdělení podle mechanismu účinku.8. Protinádorová léčiva na bázi nízkomolekulárních látek - základní přehled používaných látek, rozdělení podle mechanismu účinku.9. Léčiva na bázi polymerních látek - základní přehled, mechanismus účinku10. Radioterapeutika - základní přehled, využití v terapii a diagnostice11. Antibakteriální látky na bázi nízkomolekulárních látek - základní přehled používaných látek, rozdělení podle mechanismu účinku.12. Antivirotika na bázi nízkomolekulárních látek - základní přehled používaných látek, rozdělení podle mechanismu účinku.13. Psychofarmaka - základní přehled používaných látek, rozdělení podle mechanismu účinku14. Supramolekulární systémy v experimentální medicíně - základní přehled, mechanismus fungování, využití.15. Chemické systémy v oblasti diagnostik - přehled metod pro značení nukleových kyselin, proteinů, buněčných kompartmentů. Typy sloučenin využívané jako fluorescenční sondy a barviva - způsoby konjugace, základní spektrální vlastnosti.

Požadavky

Student musí splňovat všechny podmínky dané Studijním řádem pro absolvování tohoto předmětu a musí prokázat přehled v oblasti organické chemie spojené s výzkumem a vývojem léčiv.

Garant

prof. RNDr. Jan Hlaváč, Ph.D.