Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Toxikologie omamných a psychotrop. látek (OCH / TOPL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OCH / TOPL - Toxikologie omamných a psychotrop. látek, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V úvodu jsou posluchači seznámeni se základními principy toxického působení omamných a psychotropních látek na molekulární, buněčné i systémové úrovni, dále pak se základy fyziologie nervového systému člověka. Stručně jsou diskutovány základní toxikologické analytické metody, jejich zásadní přednosti a limity, zásady řízení jakosti a specifika úpravy biologického materiálu. V následující systematické části jsou podrobně diskutovány jednotlivé skupiny omamných a psychotropních látek s ohledem na jejich farmakokinetiku a farmakodynamiku, historii jejich užívání, současné trendy v prevalenci užívání, potenciál vzniku závislosti a specifické analytické aspekty. Podrobně jsou rovněž vyloženy typy závislostí, jejich vznik a rizika neuvážené preskripce. V závěru kursu jsou posluchači seznámeni s příslušnými základními legislativními normami.

Získané způsobilosti

Absolvováním kursu získá posluchač základní znalosti o toxikologicky nejvýznamnějších skupinách omamných a psychotropních látek v souvislostech biochemických, fyziologických, analytických a legislativních.

Literatura

Moffat, A.C., Osselton, M.D. a Widdop, B. Clarke s. Analysis of Drugs and Poisons. Pharmaceutical Press, Philadelphia, 2004. Baselt, R.C. Disposition of Toxic Drugs and Chemicals in Man. 6th ed. Biomedical Publications, Foster City, California, 2002. Lüllmann, H., Mohr, K., Wehling, M. Farmakologie a toxikologie. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-247-0836-1.Balíková, M. Forenzní a klinická toxikologie. Galén Praha, 2004. Prokeš, J. Základy toxikologie. Obecná toxikologie a ekotoxikologie. Galén, Praha, 2005.

Požadavky

Předmět je zakončen zkouškou formou písemného testu s minimálně 60% úspěšností odpovědí.

Garant

RNDr. Tomáš Gucký, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Tomáš Gucký, Ph.D.