Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy bioorganické chemie (OCH / ZBC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OCH / ZBC - Základy bioorganické chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod. Vymezení základních pojmů; náplň a cíle bioorganické chemie.Bioorganická chemie aminokyselin. Přehled základních aminokyselin a jejich vlastností (optická otáčivost, amfionty, izoelektrický bod, pK). Přípravy aminokyselin - asymetrická syntéza -aminokyselin, asymetrická syntéza s chirálním organometalickým katalyzátorem, syntéza oligopeptidů a jejich význam v medicíně.Bioorganická chemie peptidů a polypeptidů. Historie studia peptidů. Struktura a fyzikální vlastnosti peptidů. Klasifikace peptidů. Chemická syntéza peptidů. Chránění aminoskupiny a karboxylové skupiny. Peptidomimetika. Aminofosfonové kyseliny.Enzymy. Mechanismy enzymatických reakcí, kofaktory a regulace enzymatických reakcí, termodynamika a kinetika enzymatických reakcí, inhibice. Enzymy biosyntézy a katabolismu složek nukleových kyselin.Sacharidy. Struktura a funkce sacharidů a polysacharidů. Metabolismus. Reakce sacharidů - reakce karbonylové skupiny, reakce anomerní hydroxylové skupiny, reakce hydroxylových skupin. Syntéza glykosidů a oligosacharidů.Lipidy. Chemie lipidů. Mastné kyseliny. Složené lipidy. Biomembrány. Regulační procesy na membránách.Nukleové kyseliny. Struktura a funkce nukleových kyselin: struktura DNA a RNA, párování nukleobází, interakce malých molekul - reakce s nukleofily, elektrofily, anti-cancer drugs, DNA repair, interkalace.Biosyntéza a metabolismus nukleových kyselin a jejich složek: replikace, transkripce, enzymy biosyntézy složek nukleových kyselin, inhibitory biosyntézy prekurzorů bází a anabolismu nukleosidů, enzymy katabolismu nukleových kyselin.Chemie nukleosidů, nukleotidů a oligonukleotidů: chemické syntézy nukleosidů, modifikace nukleobází, cukerné složky, syntéza nukleotidů, oligonukleotidů, katabolismus nukleotidů. Terapeutické aplikace nukleosidových analog.Bioorganická chemie ostatních tříd přírodních látek. Terpeny a steroidy. Vitamíny rozpustné v tucích. Lipofilní antibiotika.Ionty kovů. Význam v proteinech a biologických molekulách, mechanismus působení.Chemická podstata molekulárního rozlišení, základy supramolekulární chemie. Biomimetika v organické syntéze.

Získané způsobilosti

Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy v bioorganické chemii

Literatura

Patrick G. L. An Introduction to Medicinal Chemistry. Oxford, 2005. Dugas, H. Bioorganic Chemistry - A chemical approach to enzyme action. Springer, 1996. ISBN 0-387-94494-X.Vodrážka, Z., Krech, J. Bioorganická chemie. SNTL Praha, 1991. Waisser, K. Bioorganická chemie.

Garant

RNDr. Milan Urban, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Lucie Brulíková, Ph.D.RNDr. Milan Urban, Ph.D.