Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy fyziologie a patofyziologie 2 (OCH / ZFP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OCH / ZFP2 - Základy fyziologie a patofyziologie 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Definice zdraví a nemoci, etiopatogeneza orgánová, buněčná a molekulární, patofyziologie krve, patofyiologie imunitního systému, aterosklerózy, dyslipidemie a endoteliálních dysfunkcí, poruchy cirkulace a srdečního selhání, patofyziologie respiračního systému a GIT, poruchy žláz s vnitřní sekrecí, poruchy nervových regulací, patofyziologie metabolických onemocnění, obesity a metabolického syndromu.

Získané způsobilosti

Znalost základních mechanismů patofyiologických procesů u člověka. Student by si měl osvojit problematiku: patofyziologie krve, patofyiologie imunitního systému, aterosklerózy, dyslipidemie a endoteliálních dysfunkcí, poruchy cirkulace a srdečního selhání, patofyziologie respiračního systému a GIT, poruch žláz s vnitřní sekrecí, poruch nervových regulací, patofyziologie metabolických onemocnění, obesity a metabolického syndromu.

Literatura

SILBERNAGL, S, LANG, F. Atlas patofyziologie člověka 2001. Nečas a kol. Obecná patologická fyziologie, Patologická fyziologie orgánových systémů I, II. Stephen J. Mc-Phee. Pathophysiology of Disease: Introduction to Clinical Medicine. KANKOVA, K. Patofyziologie pro bakalářské studijní programy. VOKURKA, M., et al. Patofyziologie pro nelékařské obory 2005. FÖLSCH U. R. et al. Patologická fyziologie.

Požadavky

Pochopit a interpretovat vztahy a jejich regulace u základních patologických stavů.

Garant

doc. MUDr. Jiří Nečas, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Jiří Nečas, CSc.