Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy mikrobiologie (OCH / ZM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OCH / ZM - Základy mikrobiologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zásady bezpečnosti při práci s infekčním materiálem. Přehled mikrobiologických vyšetřovacích metod.Metabolismus a kultivace bakterií, růstová křivka.Morfologie bakterií a virů. Patogenita a virulence mikrobů.Ekologie mikrobů. Mikroorganismy u zdravého člověka.Problematika rezistence bakterií k antimikrobním přípravkům.Klinicky významné grampozitivní bakterie.Klinicky významné gramnegativní bakterie.Patogenní kvasinky a vláknité houby.Původci virových infekcí.Využití metod amplifikace nukleových kyselin pro identifikaci a charakterizaci klinicky významných mikroorganismů.Význam a aplikace typizačních metod. Princip a přehled nejvýznamnějších technik využívaných v mikrobiologické praxi.Průkaz faktorů virulence u vybraných bakteriálních patogenů. Význam genetických metod v detekci nejčastějších typů bakteriální rezistence k antimikrobním přípravkům.Možnosti, limitace a aktuální trendy využití techniky MALDI-TOF v oblasti mikrobiologické diagnostiky.Detekce a charakterizace mykotických patogenů pomocí vybraných molekulárně-genetických metod.

Literatura

Kolář, M., Látal, T., Čermák, P. Klinicko-mikrobiologické podklady racionální antibiotické léčby. TRIOS, 2002. Votava M. a kol. Lékařská mikrobiologie obecná. Votava, M. a kol. Lékařská mikrobiologie speciální. Neptun (Brno), 2003. ISBN 80-902896-6-5.Koukalová, D. Praktická cvičení z lékařské mikrobiologie I. VUP Olomouc, 2005. Koukalová, D. Praktická cvičení z lékařské mikrobiologie II. VUP Olomouc, 2005.

Požadavky

Po absolvování předmětu student bude schopen implementovat získané poznatky a dovednosti v diagnostickém přístupu k pacientovi a ve vědecko-výzkumné činnosti.

Garant

prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D.

Vyučující

prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D.Ing. Magdaléna Röderová, Ph.D.