Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Digitální elektronika (OPT / DEL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / DEL - Digitální elektronika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Logická funkce, Boolova algebra a základní logické funkce a jejich realizace logickými hradly.2. Návrh a optimalizace logické funkce, Karnaughovi mapy a jejich optimalizace, další kombinační obvody - kodéry a dekodéry3. Struktura sekvenčního logického obvodu, základní sekvenční obvody (monostabilní, bistabilní a astabilní klopné obvody, multiplexery, čítače, posuvné registry, pamět).4. Návrh sekvenčního logického obvodu, sekvenční automat, programovatelná logická (FPGA), vytváření cílové logické funkce v FPGA.5. Von Neumannova architektura vs harvardská architektura, základní koncepce procesoru pro obě architektury a požadavky na spolupracující periferie.6. Základní struktura jednočipového procesoru, základní terminologie a standardní integrované a periferní obvody.7. Příklad jednočipového systému na bázi mikrokontroleru Atmel, koncepce a filozofie systému, úvod do programování.8. Práce s analogovými vstupy a výstupy, A/D a D/A převodníky, snímání elektrických a neelektrických veličin.9. Včlenění výkonových členů do digitálního obvodu, spínání exeterních zařízení, řízení krokového motoru, serva.10. Aplikace zpětné vazby pro řízení procesu, její realizace, kritéria stability říeného systému.11. Programovatelný automat (PLC), základní struktura systému, využití pro řízení procesů v reálném čase.Pozn. Výuka je spojena s využíváním simulačních programů Tina, Multisim9.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání základních znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Warren, J. D., Adams, J. Arduino robotics. APRess, NY, 2011. Matoušek, D. Číslicová technika. Benn, Praha, 2008. Brtník, B. Číslicové systémy. Benn, Praha, 2011. Predko, M. Digitální elektronika. Computer Press, Brno, 2008. Frohn, M. a kol. Elektronika. BEN, Praha, 2006. Dvořáková, I. Firemní katalogové listy elektronických součástek (Internetové vyhledávače). Katalog součástek, Internetové vyhedávače. Váňa, V. Mikrokontrolery. Atmel AVR, Praha, 2003. Šulc, B., Vítečková M. Teorie a praxe návrhů regulačních obvodů. ČVUT, Praha, 2008. Uživatelské příručky simulačních programů Tina, Multisim9.

Požadavky

Znalosti v rozsahu témat kurzu (zkouška)

Garant

Dr. Ing. Zdeněk Řehoř

Vyučující

Dr. Ing. Zdeněk ŘehořDr. Ing. Zdeněk Řehoř