Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experimentální fotonika (OPT / EFOX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / EFOX - Experimentální fotonika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Charakterizace polovodičových zdrojů: LED, SLED a laserová dioda; prahový proud, účinnost.2. Optická vlákna a vlnovody, pasivní vazební prvky: konektory a měření vložného útlumu, dělící poměr vazebního prvku a jeho závislost na vlnové délce.3. Charakterizace elektrooptického integrovaného modulátoru: odezva a půlvlnné napětí, modulace a postranní frekvenční pásma.4. Odezva a dynamický rozsah fotodetektorů: PIN fotodiody a jednofotonové detektory.5. Jednofotonové zdroje a zdroje korelovaných fotonů na bázi nelineární optické frekvenční konverze.6. Částicové vlastnosti světla, shlukování a antishlukování fotonů, autokorelační měření.7. Vlnové vlastnosti světla, interference jednoho fotonu, kvantový bit.8. Kvantová interference fotonů, základy zpracování informace s jednotlivými fotony.9. Interakce světla s atomy, absorpční spektroskopie par rubidia.

Získané způsobilosti

V rámci předmětu budou realizovány vybrané laboratorní úlohy z následujících oblastí: polovodičové zdroje světla, integrovaná optika, polovodičové detektory, příprava a měření slabých toků světla, statistická a kvantová optika, interakce světla s atomy. Student si osvojí související experimentální techniky a metody měření.

Literatura

Materiály dodané přednášejícím / handouts.

Požadavky

Aktivní účast, protokoly z měření, zkouška.

Garant

Mgr. Miroslav Ježek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miroslav Ježek, Ph.D.Mgr. Michal Mičuda, Ph.D.Mgr. Martina MikováMgr. Lukáš Slodička, Ph.D.Mgr. Ivo StrakaMgr. Miroslav Ježek, Ph.D.Mgr. Michal Mičuda, Ph.D.Mgr. Martina MikováMgr. Lukáš Slodička, Ph.D.Mgr. Ivo Straka