Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektromagnetická optika (OPT / EMO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / EMO - Elektromagnetická optika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy a experimentální zdroje Maxwellovy teorie elektromagnetického pole.2. Základní rovnice Maxwellovy teorie.3. Šíření elektromagnetických vln v neomezeném bezztrátovém prostředí. Homogenní vlnová rovnice, její řešení, vlastnosti řešení.4. Polarizace elektromagnetických vln, energie elektromagnetických vln. Sférické vlny.5. Šíření elektromagnetických vln v neomezeném ztrátovém prostředí. Zobecněná vlnová rovnice, její řešení pro monochromatické vlny, vlastnosti řešení. Energie monochromatických vln v neomezeném ztrátovém prostředí, pravá absorpce.6. Šíření elektromagnetických vln v dielektrických anizotropních krystalech.7. Elektromagnetické vlny na rozhraní dvou prostředí. Odvození zákona odrazu a lomu, odvození Fresnelových vzorců.8. Odraznost a propustnost rozhraní dvou bezztrátových prostředí, odraznost a propustnost rozhraní bezztrátového a ztrátového prostředí.9. Úplný odraz na rozhraní dvou bezztrátových prostředí. Vlastnosti odražené a lomené vlny při úplném odrazu.10. Kirchhoffova teorie ohybu. Kirchhoffův integrální vzorec a jeho předpoklady.11. Výpočet amplitudy optického rozruchu v případě bodového zdroje. Vymezení Fraunhoferových a Fresnelových ohybových jevů.12. Řešení Fraunhoferových ohybových jevů na základních typech otvorů.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Čechová, M. Elektromagnetické vlny. UP OLomouc, 1989. Hecht E. Optics. 4th Edition, Addison Wesley, 2002. Born, M., Wolf, E. Principles of optics. Pergamon Press New York, 1993. Edminister, J. Schaum s Outline of Electromagnetics. Third Edition. McGraw-Hill, 2010. Čechová, M., Vyšín, I. Teorie elektromagnetického pole. UP Olomouc, 1998.

Požadavky

Znalosti v rozsahu probírané problematiky, prokázané při zkoušce, aktivní účast na cvičení

Garant

RNDr. Ivo Vyšín, CSc.

Vyučující

RNDr. Ivo Vyšín, CSc.RNDr. Ivo Vyšín, CSc.