Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie a architektura malých jednotek (OPT / HAJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / HAJ - Historie a architektura malých jednotek, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáškový cyklus je zaměřen na popis úlohy jednotlivce v ozbrojených sborech kultury Západní Evropy. Zabývá se vývojem, posláním a strukturou malých jednotek, které byly součástí bojových celků v různých historických obdobích. Mapuje tak postavení bojovníka a následně i vojáka uvnitř jednotek a armád. Pozornost je věnována nejen výzbroji a výstroji, ale i taktice a organizaci malých jednotek. Jako malá jednotka je uvažován celek okolo velikosti čety (do 40-ti osob).1. Barbaři proti legiím - nejprve porážky, později vítězství2. Vikingové, Normané a křesťanské bojové řády3. Rytíř a jeho družina jako základní bojová jednotka středověkých armád4. Luk, píka a bojový vůz - konec rytířstva, střelné zbraně - konec hradů5. Žoldnéři na zemi (třicetiletá válka) i na moři (korzáři)6. Rekrutace velkých armád pro obranu státu, potlačení významu jednotlivce7. Nový význam malých jednotek - důsledek I. světové války8. Četa ve II. světové válce a její změny během války ve Vietnamu9. Mechanizované jednotky - od transportérů k bojovým vozidlům pěchoty10. Systém vojáka - rozvinutí architektury C4IRSTA na úrovni vojáka jednotlivce a malé jednotky11. Network Centric Warfare - voják v síti 21. století a síť 21. století na vojákovi

Získané způsobilosti

Absolvováním tohoto kurzu získají studenti lepší přehled nejen o vývoji válečnictví v západní Evropě, ale i lepší orientaci v technologickém vývoji evropského Západu. Poznatky získané v kurzu mohou studenti využít dále jak při odborném studiu fyziky, tak i historie či politologie.

Literatura

Jorgensen Christer a kol. Bojové techniky na počátku moderního věku. Praha, Deus, 2007. Rottman Gordon. Americká pěchota ve Vietnamu 1965 ? 1973. Praha, ComputerPress, 2007. Estes Kenneth W. Američtí vojáci v Bagdádu. Praha, ComputerPress, 2008. Anglim Simon a kol. Bojové techniky starověkého světa. Praha, Deus, 2006. Bennet Matthew a kol. Bojové techniky středověkého světa. Praha, Deus, 2007. Jung Peter. Rakousko ? uherská armáda za první světové války. Praha, ComputerPress, 2007. Penrose Jane. Řím a jeho nepřátelé. Praha, Fighters Publications, 2007. Fields nic. Soldier of the Pharaoh. London, Osprey, 2008. Rottman Gordon. Speciální jednotky USA v Pacifiku. Praha, ComputerPress, 2007. Wise Terence. Vojska středověké Evropy. Praha, ComputerPress, 2008.

Požadavky

Základním požadavkem na studenta je, aby projevil o danou problematiku zájem. Podmínkou pro udělení zápočtu je vypracování eseje ke studijnímu textu, který si student vybere po poradě s přednášejícím. Studijní text je vždy zaměřen na problematiku malých jednotek.Úspěšné složení zkoušky vyžaduje, aby student v ústním pohovoru obhájil hlavní myšlenky své eseje a potvrdil svoji orientaci v problematice, a to v rozsahu přednesených lekcí.

Garant

RNDr. Vladimír Chlup

Vyučující

Mgr. Vladimír ChlupRNDr. Vladimír Chlup