Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika laserů (OPT / IZL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / IZL - Fyzika laserů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Cesta k maseru a laseru. Motivace objevů maseru a laseru.2. Principy oscilátorů se zpětnou vazbou. Interakce záření v klasickém dielektrickémprostředí.3. Einsteinova kvantová teorie, zesílení světla stimulovanou emisí, inverze populace.4. Tříhladinový a čtyhladinový laser, termální a pulsní čerpání laserů.5. Nelineární evoluce intenzity v laseru, práh generace v laseru, saturace záření v laseru.6. Stabilita intenzity v laseru, přechodové děje, módová konkurence a kooperace.7. Fotonová statistika laseru, šum laserového záření, Poissonova statistika a její měření.8. Kvantový stav termálního záření a laseru, detekce kvantového stavu záření a jeho aplikace.9. Kvantový model interakce záření a atomů, atomová koherence, micromaser.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Meystre, P.; Sargent, M. Elements of Quantum Optics. Springer, 1999. Siegman, A.E. Lasers. University Science Books, 1986. Zubairy, M.S.; Scully, M.O. Quantum Optics. Cambridge University Press, 1997. Loudon, R. The Quantum Theory of Light. Oxford University Press, 1973.

Požadavky

Znalosti v rozsahu přednášené látky.

Garant

doc. Mgr. Radim Filip, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Radim Filip, Ph.D.doc. Mgr. Radim Filip, Ph.D.Mgr. Petr Marek, Ph.D.Kimin Park, Ph.D.