Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvantová fyzika (OPT / KFT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / KFT - Kvantová fyzika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Koncepční otázky kvantové teorie, experimenty stojící u zrodu kvantové mechaniky.2.Stern--Gerlachův experiment, zavedení formalismu kvantové mechaniky a její statistická interpretace.3.Pozorovatelné veličiny se spojitým spektrem, vlnová funkce a kanonické kvantování.4.Dynamika kvantových systémů, Schrödingerova a Heisenbergova reprezentace.5.Řešení Schrödingerovy rovnice pro jednoduché systémy, harmonický oscilátor, anihilační a kreační operátory, WKB aproximace.6.Propagátor, Greenova funkce, Feynmanův drahový integrál, kalibrační transformace pro skalární a vektorový potenciál.7.Kvantová teorie úhlového momentu, reprezentace grupy rotací, spin a orbitální impulsmoment.8.Symetrie v kvantové mechanice, operátor parity. Využití symetrie při řešení úloh kvantové mechaniky: atom vodíku.9.Poruchová teorie s časově nezávislou poruchou pro nedegenerované a degenerované spektrum vlastních stavů neporušeného systému.10.Časově závislá poruchová teorie, Fermiho zlaté pravidlo, popis maseru a fotoefektu.11.Identické částice, princip nerozlišitelnosti, operátor permutace, vztah mezi spinem a statistikou, základní představy teorie pole jako kvantové mechaniky nerozlišitelných částic.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Sakurai, J.J. Modern Quantum Mechanics. Addison Wesley, 1994. Landau; Lifšic. Quantum Mechanics. Ballentine, L. E. Quantum Mechanics: A Modern Development. World Scientific, 1998. Greiner, W. Quantum Mechanics I. Springer, 1989. skripta: PřF UP, MFF UK Praha. Formánek, J. Úvod do kvantové teorie. Academia, Praha, 1983.

Požadavky

Znalosti v rozsahu přednášené problematiky

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Hradil, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Zdeněk Hradil, CSc.prof. RNDr. Zdeněk Hradil, CSc.Mgr. Petr Marek, Ph.D.Yong Siah Teo, Ph.D.