Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Koherentní optická měření a komunikace 2 (OPT / KOMK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / KOMK2 - Koherentní optická měření a komunikace 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah KOMK I1.Přenos informace, modulace a demodulace (vlnový popis)2.Deterministický signál versus šum3.Druhy a spektrální vlastnosti šumu4.Měření signálu a šumu, souvislost optického a elektrického signálu5.Experimentální aplikace a principy polovodičových laserů6.Realizace obvodyů pro čerpání polovodičových laserů a měření, limity modulace7.Experimentální realizace odlišných metod generování krátkých elektrických a optických pulsů(1.-4. dr.Ježek, 5.-7. dr.Petráš)Obsah KOMK II1.Kvantový popis světla, koherentní a neklasické stavy světla2.Základní optické prvky a jejich kvantově optický popis, ztráty a šum3. Konstrukce Homodynního detektoru a metody měření stavu světla4.Měření s polovodičovými detektory, jejich vlastnosti a využití5.Konstrukce elektronického předzesilovače a zesilovače s operačními zesilovači6.Experimentální vyhodnocení detekovaného optického signálu a zaznamenaného elektrického signálu(1.-3. dr.Ježek, 4.-6. dr.Petráš)(1.-3. dr.Ježek, 4.-6. dr.Petráš)

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty se statistickým a kvantovým popisem světla se zaměřením na detekci optického signálu a rekonstrukci kvantového stavu světla. Konkrétně budou studovány základní stavy optického signálu, vlastnosti optických elementů, ztráty a homodynní detekce. Dále se studenti seznámí s praktickými aspekty optických detektorů a jejich elektronických rozhraní. Některé metody si studenti vyzkouší prakticky.

Literatura

Bachor, H.-A., Ralph, T.C. A Guide to Experiments in Quantum Optics, 2nd Edition. Wiley, 2004. ISBN 978-3-527-40393-6.Saleh, B.E.A., Teich, M.C. Fundamentals of Photonics, 2nd edition. Wiley, 2007. ISBN 978-0471358329.

Požadavky

Aktivní účast, zkouška.

Garant

Mgr. Miroslav Ježek, Ph.D.RNDr. František Petráš

Vyučující

Mgr. Miroslav Ježek, Ph.D.RNDr. František PetrášMgr. Miroslav Ježek, Ph.D.RNDr. František Petráš