Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Korekce zraku II (OPT / KZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / KZ2 - Korekce zraku II, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PřednáškaPřednášky poskytují teoretickou přípravu k realizaci praktických-experimentálních činností ve cvičeních a seminářích a přímo navazují na znalosti a dovednosti získané v předmětu Korekce zraku 1.NESTRABICKÉ A AKOMODAČNÍ PORUCHY BINOKULÁRNÍHO VIDĚNÍOpakování vstupních znalostíZákladní vyšetření BV a akomodace: anamnéza se zaměřením na BV; vyšetřování vergence; vyšetřování inkomitance; vyšetřování akomodace; vyšetřování AC/A poměr; vyšetřování fixační disparity a asociační forie; vyšetřování stereopse; obecné zásady aplikace prizmatAnalýza a řešení vergenčních poruch: možnosti řešení heteroforií; přehled vergenčních poruch a doporučená řešení; zhodnocení kompenzace heteroforie; úvod do MKHAnalýza a řešení akomodačních poruch: typy testů; možnosti řešení; stručný přehled akomodačních poruch a jejich řešeníŘešení binokulárních refrakčních anomálií: anizometropie: potíže, vyšetření, řešení; anizeikonie: potíže, vyšetření, řešeníDoporučený postup vyšetřeníVYŠETŘOVÁNÍ A KOREKCE DĚTÍVývoj vidění, patologieZákladní vyšetření dítěteSpecifika korekce dětského pacientaCvičeníPráce v malých skupinkách (dvojicích), každá skupinka pracuje na samostatném plně vybaveném stanovišti. Aktivity jednotlivých skupinek jsou samostatně monitorovány.Monitoring výstupních praktických dovedností s využitím protokolů o měření a záznamového archu.Nácvik vyšetřování vergence:Objektivní vyšetření okohybných odchylek (zakrývací testy)Subjektivní vyšetření okohybných odchylek (Maddoxův cylindr, Thoringotnův test, Graefeho prizma, polarizované a anaglyfické testy)Vyšetření blízkého bodu konvergence, vyšetření motilityVyšetření fúze, stareopseMěření fúzních rezerv prizmatickou lištou (BO, BI, BU, BD, dálka/blízko)Vyšetření fixační disparity, měření asociační forieMěření vergenční facilityNácvik vyšetřování akomodace:Měření amplitudy akomodace (akomodační pravítko, tabulky do blízka)Měření akomodační odezvy metodou MEMVyšetření relativní akomodaceMěření akomodační facilityNácvik vyšetření vztahu akomodace a konvergence:Měření AC/A poměru (Thoringtonův test, Graefeho prizma, zakrývací testy)Praktické provedení komplexního vyšetření akomodačně-vergenčního systému včetně jeho zhodnoceníSeminářMonitorovaná práce v malých skupinkách (dvojicích). Opakování, prohloubení a doplnění speciálních praktických dovedností:- praktické opakování monokulárního a binokulárního stanovení refrakce- praktická demonstrace, nácvik vybraných metod vyšetření refrakce vhodných ve speciálních případech- praktická demonstrace, nácvik vyšetřování presbyopického pacienta- nácvik záznamu a hodnocení měření do protokolů

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí a praktických dovednostíStudent by měl: prakticky provést kompletní vyšetření vergenčního a akomodačního systému, vyhodnotit binokulární zrakový status (detekovat jakoukoliv odchylku - směr, velikost, komitanci, typ [forie-tropie], vzhodnotit fúzi; vyhodnotit a vyřešit forie (zhodnotit kompenzaci na základě fixační disparity a asociační forie, fúzní vergence, normálních hodnot a kriterií, stanovit vhodné řešení); vyhodnotit a řešit akomodační dysfunkce; vyhodnotit a řešit anisometropii a aniseikonii.

Literatura

Rutrle, M. (2000). Binokulární korekce na polatestu. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví. M. Scheiman, B. Wick, B. Steinman. Clinical Management of Binocular Vision: Heterophoric, Accommodative and Eye Movement Disorders. Lippincott Williams & Wilkins, 2002. ISBN 0781732751T.Elliott D.B. Clinical Procedures in Primary Eye Care. Butterworth-Heinemann Elsevier, 2007. ISBN 978-0-7506-8896-3.Gerinec, A. (2005). Detská oftalmológia. Osveta. Evans B. J. W. Pickwells Binocular Vision Anomalies. Fifth Edition. Butterworth-Heinemann Elsevier, 2007. ISBN 978-0-7506-8897-0.GROSVENOR, T. Primary Care Optometry, 5th edition. Butterworth-Heinemann, Elsevier, 2007. Hromádková, L. (2011). Šilhání. IDVPZ Brno. Rozsíval, P., & Houdek, L. (2012). Trendy soudobé oftalmologie. Praha: Galén.

Požadavky

Účast na cvičeních a seminářích. Praktické dovednosti a znalosti v rámci témat kurzu.

Garant

RNDr. Mgr. František Pluháček, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Mgr. František Pluháček, Ph.D.Mgr. Lucie MachýčkováMgr. Eliška NajmanováRNDr. Mgr. František Pluháček, Ph.D.