Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optické a optoel. lékařské přístroje (OPT / LOEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / LOEP - Optické a optoel. lékařské přístroje, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy měření biofyzikálních veličin v medicíně a jejich klasifikace z hlediska invazivnosti resp. neinvazivnosti a dosaženého stupně přesnosti a množství získaných diagnostických informací.2.Rozdělení z hlediska stupně interakce měřicí metody a živého organizmu a vlivu na výsledek měření.3.Měřicí metody z pohledu aplikace senzorů a realizace jejich vazby na měřené biologické prostředí a z hlediska jemnomechanického pojetí těchto snímačů a aplikací řady optických, polovodičových i klasických prvků, včetně progresivních technologických i materiálových struktur.5.Základní principy, konstrukční provedení a základy klinické aplikace metod měření biologických tlaků, biologické síly, měření hmotnosti, průtoku plynů a kapalin, pohybu tkáňových struktur a měření teplot vč. rozložení teplotních gradientů.6.Snímání elektrických projevů živého organizmu.7.Metody měření nitrotělního prostředí na bázi metod biofyzikální chemie.8.Měřicí metody v očním lékařství, především impresní tonometrie.9.Speciální materiály v biomedicíně a problematika jejich biokompatibility.10.Stimulační technika, umělé orgány a protetika.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání schopnosti pochopení problému.Vysvětlit podstatu a interpretovat data, rozlišit a klasifikovat zadaný problém, předpovídat chování daných jevů.

Literatura

Hrazdíra, J. a kol. Biofyzika (učebnice pro lékařské fakulty). Avicenum Praha, 1999. Brozmanová, B. Ortopedická protetika. Martin:Osveta, 1990.

Garant

RNDr. Josef Čihák

Vyučující

RNDr. Josef Čihák