Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laserová technika (OPT / LT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / LT - Laserová technika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, základní pojmy2. Demonstrace oscilace a generace elektromagnetického záření obecně, kladná zpětná vazba v elektronice a optice3. Stimulovaná emise, laserové zesílení, aktivní látka, hladiny, čerpání a emise záření, realizace experimentální sestavy.4. Měření rezonátoru, módy rezonátoru, gaussovský svazek - měření a vyhodnocení rezonanční podmínky analyzátorem Agilent E 4411B5. Demonstrace pevnolátkových laserů, plynové lasery, měření parametrů argonového laseru Innova 300C-Coherent6. Justáž polovodičových laserů, generace záření v polovodičích ,7. Měření vyzařovacích diagramů, energie a výkon pulsu, spektrum, koherence, měření parametrů aparaturou Beamstar a Beam Profiler8. Využití laserového záření v mikroskopii a holografii - experimentální realizace digitálního hologramu9. Interakce laserového záření s tkání, UV lasery a jejich aplikace v biologii a medicíně, mezní paramery laserových ukazovátek10. Lasery v dermatologii a oftalmologii - typy využívaných interakcí, typy laserů, odpovídající indikace11. Nitrooční laserové zákroky - typy interakcí, typy laserů, odpovídající indikace, Měření účinků interakce.12. Využití laserové techniky ve vyšetřování a diagnostice v oftalmologii

Získané způsobilosti

Studenti získají představu a znalosti o obecných fyzikálních principech funkce laseru a jsou schopni ověřovat získané vědomosti při aplikacích laserů v laboratoři.

Literatura

Kanski, J.J. Clinical Ophthalmology, 6th edition. Butterworth-Heinemann Medical, 2007. Sargent III., M., Scully, M.O., Lamb Jr., W.E. Laser physics. Addison-Wesley, 1974. Milonni, P.W., Eberly, J.H. Lasers. J. Wiley, 1988. Haken, H. Light and Matter. Springer-Verlag, 1970. Kuchynka, P. a kol. Oční lékařství. Praha, Grada, 2007. Diels, J.C., Rudolf, W. Ultrashort laser phenomena. Academic press, 1996. Horák, R. Základy fyziky laserů. Olomouc, skriptum, 1987.

Požadavky

Prokázat potřebné znalosti z fyzikální teorie a aplikace laserů ve vybraných tématických kapitolách.

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Bouchal, Dr.

Vyučující

RNDr. František PetrášRNDr. František Petráš