Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optické komunikace (OPT / OPKOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / OPKOM - Optické komunikace, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do optických komunikací, struktura optické komunikační trasy; optické kódování informace, nosná vlna a postranní frekvenční pásma, modulace, optimalize přenosové kapacity, chybovost, přeslechy a jejich hodnocení.2. Modulace a demodulace: AM, FM, PM, homodynní a heterodynní detekce, obnova nosné frekvence, fázový závěs; spektrální hustota výkonu, časová neurčitost a fázový šum, Allanova variance.3. Multiplex časový, frekvenční, polarizační a prostorový: pásma, metody směšování a dělení.4. Limit slabých fotonových toků, statistika, odstup signálu od šumu, útlum a zesílení5. Optické vlnovody a vlákna (TIR,PBG,MM,SM,PM), módy, disperze a její kompenzace, ztráty; nelineární vlastnosti, vláknové zesilovače, šumový faktor; materiály a základní metody výroby optických vlnovodů a vláken.6. Integrovaná optika, principy a technologie, hybridní IO; vstupně výstupní vazba mezi vlnovody a vlákny, vazební prvky, frekvenční filtry, AWG, modulátory: elektrooptický jev, injekce volných nosičů; navazování vláken a konektory.7. Polovodičové zdroje: luminiscenční a superluminiscenční diody, laserová diody, VCSEL, lasery s rozloženou zpětnou vazbou; přímý/nepřímý zakázaný pás, monolitické/hybridní; vlastnosti zdrojů: P-I křivka, spektrum, statistika a šum; nanostruktury, kvantové tečky a jejich optické vlastnosti.8. Polovodičové detektory: PN, PIN, APD, vlastnosti detektorů: citlivost, rychlost odezvy, temný proud, NEP, linearita; jednofotonové detektory.9. Topologie a struktury optických sítí, typické vzdálenosti; pasivní sítě, opakovače, zesilovače.10. Vysílače a přijímače, přímá a externí modulace, koherentní a nekoherentní přijímače.11. Charakterizace komunikačních tras, měřící metody, měření disperze a ztrát, OTDR.12. Limity rychlosti datového přenosu, šířka pásma a vzdálenost přenosu, rychlostní rekordy.

Získané způsobilosti

Student se seznámí se základy přenosu informace a aplikuje je na přenos optickým signálem, seznámí se s nejdůležitějšími prvky optických komunikačních linek, jejich návrhem a parametry.

Literatura

Noe, R. Essentials of Modern Optical Fiber Communication. Springer, 2010. Agrawal, G. P. Fiber-Optic Communication Systems, 4th Edition. Wiley, 2010. Taub & Schilling. Principles of Communication Systems. Mcgraw-Hill, 1991. Hecht, J. Understanding Fiber Optics. Pearson/Prentice Hall, 2006. Saleh, B.E.A., Teich, M.C. Fundamentals of Photonics, 2nd edition. Wiley, 2007. ISBN 978-0471358329.Materiály dodané přednášejícím / handouts. Senior, J. M., Jamro, M. Y. Optical Fiber Communications: Principles and Practice, 3rd Ed. Pearson/Prentice Hall, 2009.

Požadavky

Aktivní účast, zápočet, zkouška.

Garant

Mgr. Miroslav Ježek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miroslav Ježek, Ph.D.Mgr. Miroslav Ježek, Ph.D.