Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optické zobrazení (OPT / OPZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / OPZ - Optické zobrazení, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Princip optického zobrazování, vznik obrazu s využitím jevů paprskové, vlnové a nelineární optiky.2. Paraxiální paprskové zobrazování, zobrazovací rovnice a základní paraxiální parametry optických systémů.3. Paprskový popis zobrazování, paraxiální zobrazovací vlastnosti sférického rozhraní dielektrických prostředí a reálné čočky.4. Rozdělení refraktivních optických prvků, výpočet paraxiálních parametrů vícečlenných optických systémů.5. Zobrazování sférickým rozhraním dielektrických prostředí, aplanatické body.6. Návrh aplanatických čoček, simulace v programu Oslo Premium.7. Metodika návrhu a použití optických prvků s asférickými plochami, simulace v programu Oslo Premium.8. Klasifikace a způsob určení paprskových optických vad.9. Princip činnosti a základní typy difraktivních optických prvků, simulace v programech Oslo Premium a VirtualLab.10. Zobrazování z pohledu vlnové optiky, základní pojmy a metody používané při analýze bodového zobrazení, bodová rozptylová funkce a Strehlovo číslo.11. Bodové zobrazení fyzikálně dokonalým systémem, simulace v programu Oslo Premium.12. Vztah mezi paprskovými a vlnovými vadami, metody výpočtu vlnových vad.13. Metodika hodnocení obrazového výkonu optických systémů, optická funkce přenosu a její použití.

Získané způsobilosti

Znalost základních zobrazovacích metod a simulací v programech Oslo a Virtual Lab.

Literatura

A. Mikš. Aplikovaná optika: Geometrická a vlnová optika. ČVUT Praha, 2000. R. Shannon, J.C. Wyant. Applied Optics and Optical Engineering. Academic, 1992. J.W. Goodman. Introduction to Fourier Optics. Mc Graw - Hill, 1996. A. Gerrard, J.M. Burch. Matrix methods in optics. New York, 1975. V. Vrba. Moderní aspekty klasické fyzikální optiky. Academia Praha, 1974. Petr, F. Olejomalba a enkaustika. Praha: Peometheus, 1929.

Požadavky

Požadavky na zápočet: vyřešení zadaných úloh. Požadavky ke zkoušce: znalosti v rozsahu vymezeném sylabem předmětu.

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Bouchal, Dr.

Vyučující

prof. RNDr. Zdeněk Bouchal, Dr.prof. RNDr. Zdeněk Bouchal, Dr.