Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optické vlnovody a rezonátory (OPT / ORV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / ORV - Optické vlnovody a rezonátory, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Dutinový rezonátor: Ideální dutinový rezonátor, popis dutinového rezonátoru, jeho módy a jejich valstnosti. Dielektrický rezonátor, jeho popis, módy, ztráty. Typy optických rezonátorů. Gaussovský svazek, jeho transformace. Vlnovodné struktury: zrcadlové a dielektrické, planární a válcová symetrie. Struktura planárního vlnovodu, jeho popis, módová teorie, disperzní rovnice, ztráty. Teorie vázaných módů. Optická vlákna, jeho popis, módová teorie, disperze, ztráty.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

- F.T. Arecchi, E.O. Schulz-Dubois: Laser Handbook I., II. North-Hollad, 1972. - H.A. Haus: Waves and fields in optoelectronic. Prentice-Hall, 1984. - D. Marcuse: Light transmision optics. Van Nostrand Reinhold, 1972. - Ju.A. Ananev: Optičeskije rezonatory i problema raschodimosti lasernovo izlučenija. Nauka, 1979. . C. Yeh, F. Shimabukoro. (2008). The essence of dielectric waveguides. Springer.

Požadavky

Znalosti v rozsahu výuky.

Garant

doc. RNDr. Richard Horák, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Richard Horák, CSc.