Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optická tomografie (OPT / OT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / OT - Optická tomografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do tomografie: historický úvod, matematické základy tomografie, Fourierova analýza, přehled různych experimentálnich technik podle druhu signálu a použití.2. Princip tomografie: projekce 3D objektu, dráhové integrály.3. Inverze: Radonova transformace a inverzní Radonova transformace.4. Fourierovské metody, "Fourier slice" teorém, FFT algoritmus.5. Pokročilé techniky: zpětná projekce a filtrovaná zpětná projekce, "ramp" filtr.6. Experimentální tomografie: vliv počtu projekcí a kvality dat (šumu) na výsledek rekonstrukce, postprocessing detekovaného signálu.7. Diskrétní tomografie: princip a srovnání se spojitou tomografií.8. Principy maximální věrohodnosti a maximální entropie a jejich použití v diskrétní optické tomografii.9. Příbuzné rekonstrukční metody: rekonstrukce vlnoplochy, optická koherenční tomografie.10. Využití tomografických metod v lékařství a technické praxi.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Lihong, V. W., Hsin-i, W. Biomedical optics: Principles and applications. Wiley, 2007. Brezinski, M. Optical Coherence Tomography: Principles and applications. Academic Press Amsterdam, 2006.

Požadavky

Znalosti v rozsahu přednášené problematiky

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Hradil, CSc.doc. Mgr. Jaroslav Řeháček, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Zdeněk Hradil, CSc.doc. Mgr. Jaroslav Řeháček, Ph.D.