Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální praktikum 1 (el.+mg.) (OPT / P1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / P1 - Fyzikální praktikum 1 (el.+mg.), Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvodní praktikum - Školení z bezpečnostních předpisů ve smyslu vyhláškyč.50/1978 Sb.2.Použití základních měřících přístrojů, seznámení s měřícím systémem microLab.3.Program pro simulaci měření (Tina). Základní možnosti a použití simulačního programu pro vybraná měření.4.Ověření chování prvků a základních pouček ve stacionárních obvodech. Použití převodníků proudu.5.Ověření chování prvků ve střídavých obvodech. Využití systému microLab, simulačního programu Tina pro zobrazení fázorových diagramů. Přechodné děje.6.Zkoumání vlastností nelineárních prvků.7.Práce s osciloskopem. Základní ovládání a možnosti měření na osciloskopu, jeho využití i pro měření jiných než napěťových signálů.8.Magnetický obvod a magnetizační křivky. Základní měření magnetických vlastností feromagnetických materiálů. Využití převodníků pro měření magnetických veličin (magnetické indukce a magnetické intenzity) pomocí osciloskopu.9.Harmonická analýza a syntéza, spektrální analyzátor. Využití simulačního programu Tina pro harmonickou analýzu neharmonických zdrojů a syntézu neharmonického průběhu.10.Operační zesilovač a jeho statické vlastnosti. Seznámení se s jednoduchými aplikacemi, které souvisí se statickými vlastnostmi operačního zesilovače.11.Dynamické vlastnosti operačního zesilovače. Seznámení se s aplikacemi, které jsou ovlivněny frekvenčními charakteristikami. Analogová integrace a derivace s operačním zesilovačem.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání schopnosti aplikace poznatků.Ukázat schopnost aplikovat získané schopnosti a dovednosti při řešení konkrétních úloh v konkrétních situacích.

Literatura

Vůjtek, M.; Krchňák, P.; Dvořáková, I. Fyzikální praktikum II (Elektřina a magnetizmus). Elektronická forma. 2006. www.upol.cz

Požadavky

Protokoly ze všech měření a odpovídající znalosti v souladu s požadavky na kolokvium.

Garant

Ing. Iva Dvořáková, CSc.

Vyučující

Ing. Iva Dvořáková, CSc.Dr. Ing. Zdeněk Řehoř