Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z digitální holografie (OPT / PDH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / PDH - Praktikum z digitální holografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Realizace a geometrie uspořádání experimentu v laboratoři pro expozici Fourierovského digitálního hologramu, uspořádání v případě odrazného předmětu, v případě transmisního předmětu (expozice hologramu).2. Metodika zpracování digitálního obrazu v programu Matrox Intellicam-NeGUS2 a HanVision-Meteor II-CL, porovnání možností, (záznam a analýza exponovaného hologramu s použitím uvedených programů).3. Numerická rekonstrukce digitálního hologramu dvojrozměrnou Fourierovou transformací v prostředí MATLAB - (práce s programem MATLAB).4. Koncepce digitální holografie: In-Line a Off-Axis - Leith-Upatnieks holografie (realizace hologramu a porovnání).5. Realizace dvou základních experimentálních uspořádání Off-Axis a In Line v laboratoři6. Měření, vyhodnocení a optimalizace mezního úhlu a ověření Nyguistova-Shannonova vzorkovacího teorému pro odlišné vlnové délky záření7. Experimentální analýza fourierovského spektra Off-Axis hologramu a jeho realizace, pozice nultého řádu, reálného a imaginárního obrazu - porovnání při odlišných vlnových délky záření.8. Aplikace optických vláken digitální holografii , kolimace LP01 módu, vytvoření kvazigaussovského svazku, využití optických vláknových děličů9. Určení a nastavení pozice pasu gaussovského svazku , jeho využití a role při Off-Axis Fourierovské holografii.10. Realizace digitálního hologramu se záznamem polarizace, Off-Axis hologram se dvěma referenčními paprsky s odlišnou polarizací, záznam hologramu se zachováním informace o stavu polarizace, aplikace polarizačních optických prvků11. Experimentální barevná digitální holografie s kamerou FoveonX3, optimalizace a metodika nastavení visibility pro dvoubarevný záznam digitálního hologramu (porovnání rekonstruovaného hologramu pro dvě odlišné nastavení visibility a jeho vliv na kontrast).12. Realizace barevného dynamického hologramu pohybujícího se biologického objektu (využití možností aparatury pro expozici zářením různými vlnovými délkami současně), experimentální realizace barevného interferogramu, při expozici zářením dvou vlnových délek současně.

Získané způsobilosti

Předmět je zaměřený na získání praktických schopností záznamu a numerické rekonstrukce digitálního hologramu v základních optických konfiguracích. Předmět navazuje na přednášku s názvem Digitální holografie.

Literatura

Hariharan, P. Basics of Holography. Cambridge University Press, 2002. Schnars, U., Jueptner, W. Digital Holography. Springer, 2005. Poon, T. Digital Holohraphy and Three-Dimensional Displey. Springer, 2006. Baudyš, A. Technická optika. ČVUT Praha, 1989. Saleh B.E.A., Teich M.C. Základy fotoniky (díl 1-4), (česky překlad "Fundamentals of Photonics", J. Wiley&Sons, Inc., New York). Matfyzpress, UK Praha, 1994.

Požadavky

Znalosti v rozsahu vymezeném sylabem předmětu.

Garant

RNDr. František Petráš

Vyučující

RNDr. František PetrášRNDr. František Petráš