Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interakce záření a látky (OPT / PGSIZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / PGSIZ - Interakce záření a látky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Interakce elektromagnetického záření s atomy (rezonanční a nerezonanční interakce s jednotlivými atomy, interakce světla s atomovými soubory).2. Interakce atomů s mikrovlným zářením (mikro-masery, kvantová elektrodynamika v dutinách rezonátorů).3. Interakce jednotlivých atomů s zářením v optických rezonátorech. Zdroje jednotlivých fotonů.4. Šíření laserových pulsů v rezonančním prostředí a efekty atomové koherence (auto-indukovaná transparence, fotonové echo, elektromagneticky indukovaná transparence, koherentní zachycení světla, generace bez inverse populace, super-radiance)5. Interakce světla v optických nelinárních parametrických procesech, kvantové zesilovače v rezonátorech, generace stlačení a kvantové provázanosti.6. Interakce světla v polovodičích (makroskopický a mesoskopický p-n přechod, Coulombova blokáda, kvantové jámy, kvantové tečky)7. Interakce světla s mechanickými oscilátory v optických rezonátorech. Kvantové převodníky mezi světlem a látkou.8. Chycené ionty a jejich kvantové vlastnosti. Interakce iontu se světlem. Kvantové zpracování informace s ionty.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na schopnost hodnoceníHodnotit konkrétní metody a postupy, vysvětlit aspekty a výsledky týkající se dané problematiky, integrovat poznatky, předpovídat řešení, hodnotit výsledky a formulovat závěry.

Literatura

Meystre P. and Sargent M. Elements of Quantum Optics. Springer, 1999. Yamamoto Y., Kim J., Somani S. Nonclassical Light from Semiconductor Lasers and LEDs. Springer, 2001. Ficek Z., Swain S. Quantum Interference and Coherence: Theory and Experiments. Springer, 2005. Walls, D. F., & Milburn, G. J. (2008). Quantum optics. Berlin: Springer. Garrison, J. C., & Chiao, R. Y. (2008). Quantum optics. Oxford: Oxford University Press. Scully M. O. and Zubairy M. S. Quantum Optics. Cambridge Univ., 1997.

Požadavky

Znalost v rámci rozsahu předmětu.

Garant

doc. Mgr. Radim Filip, Ph.D.doc. RNDr. Richard Horák, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Radim Filip, Ph.D.doc. RNDr. Richard Horák, CSc.