Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvantová a statistická fyzika (OPT / PGSKF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / PGSKF - Kvantová a statistická fyzika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Koncepční otázky kvantové mechaniky. Volné a vázané stavy, kvantová řešení jednoduchých kvantových problémů, částice v periodickém poli, kvantový popis elektromagnetické interakce. Dynamika kvantových systémů, Feynmanův dráhový integrál. Symetrie a zákony zachování, kalibrační invariance, Bohm-Ahronovův efekt.Úhlový moment a jeho význam v kvantových problémech, skládání úhlových momentů. Teorie rozptylu, adiabatické změny a geometrická fáze. Identické částice, základní představy kvantování polí, Casimirův efekt, vztah mezi spinem a statistikou, korelace mezi bosony a fermiony, Bellovy nerovnosti, EPR stavy pole. Statistická teorie odhadu a rekonstrukce kvantových stavů.Požadavek ke zkoušce:Znalosti v rozsahu přednášené problematiky

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na schopnost hodnoceníHodnotit konkrétní metody a postupy, vysvětlit aspekty a výsledky týkající se dané problematiky, integrovat poznatky, předpovídat řešení, hodnotit výsledky a formulovat závěry.

Literatura

Davydov, A.S. Kvantová mechanika. SPN, Praha, 1978. Sakurai, J. J. Modern Quantum Mechanics. Addison-Wesley, New York, 1994. ISBN 0201539292.Greiner W. Quantum Mechanics - Special Chapters. Springer, 1998.

Požadavky

Znalosti v rozsahu přednášené problematiky

Garant

doc. RNDr. Richard Horák, CSc.prof. RNDr. Zdeněk Hradil, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Richard Horák, CSc.prof. RNDr. Zdeněk Hradil, CSc.