Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Koherenční a statistická optika (OPT / PGSKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / PGSKS - Koherenční a statistická optika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stavy částečné koherence,úplně koherentní optická pole, šíření částečné koherence? částečná polarizace, fotopulsní statistika,korelační interferometrie, shlukování a antishlukování fotonů, kvantové korelační funkce,koherence vyšších řádů, detekce slabých optických polí, kvantová interference, interference světla z nezávislých zdrojů.Koherentní a Fockovy stavy optického pole a jejich vlastnosti, Glauberova-Sudarshanova reprezentace matice hustoty, kvazidistribuce a kvantové charakteristické funkce, generující funkce a fotonové rozdělení, uspořádání operátorů pole, zobecněné koherentní stavy, stlačené (dvoufotonové koherentní) stavy, atomové koherentní stavy, fázové stavy, sub-poissonovské světlo, neklasické světlo, světlo chaotické, laserové a superpozice koherentních a chaotických polí. Interakce záření s látkou, Heisenbergův-Langevinův popis, Schroedingerův popis, interakční popis, hlavní rovnice, zobecněná Fokkerova-Planckova rovnice, aplikace na kvantový tlumený harmonickýoscilátor, interakce záření s atomy a rezervoáry, fotonová statistika v náhodných prostředích, rezonanční fluorescence, Rabiho oscilace, kolaps a oživení oscilací, vliv statistiky primárních excitací a elementárních emisí na koherenci a fotonovou statistiku klasického a neklasického světla, zobecněná superpozice koherentních polí a kvantového šumu, entropie optických polí, fotonová statistika v nelineárních optických procesech (optické parametrické procesy, Ramanův a Brillouinův rozptyl, vícefotonová absorpce a emise, Kerrův jev, kvantově nedemoliční měření, čtyřvlnové směšování, fázová konjugace, optická bistabilita), experimenty s neklasickým světlem, využití pro vysoce přesná kvantová měření, optické sdělování a spektroskopii, optický chaos.Doporučená literatura:ANDĚL, J. Matematická statistika. Praha: SNTL, 1986.HÁTLE, L.; LIKEŠ, J. Základy počtu pravděpodobnosti a matematické statistiky. SNTL, Praha, 1974.KUNDEROVÁ, P. Úvod do teorie pravděpodobnosti a matematické statistiky. UP Olomouc, 1997.Požadavek ke zkoušce:Znalosti v rozsahu přednášené problematiky

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na schopnost hodnoceníHodnotit konkrétní metody a postupy, vysvětlit aspekty a výsledky týkající se dané problematiky, integrovat poznatky, předpovídat řešení, hodnotit výsledky a formulovat závěry.

Literatura

Meystre, P.; Sargent, M. Elements of Quantum Optics. Springer, 1999. Mandel, L.; Wolf, E. Optical Coherence and Quantum Optics. Cambridge Univ. Press, Cambridge, 1995. Zubairy, M.S.; Scully, M.O. Quantum Optics. Cambridge University Press, 1997. Louisell, W. H. Quantum Statistical Properties of Radiation. J. Wiley, New York, 1973. Peřina, J. Quantum Statistics of Linear and Nonlinear Optical Phenomena. Kluwer, Dordrecht, 1991.

Garant

prof. RNDr. Jan Peřina, DrSc.