Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální základy mikroelektroniky (OPT / PGSME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / PGSME - Fyzikální základy mikroelektroniky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Principy technologie přípravy monokrystalů: polovodičové materiály a jejich charakteristiky, požadavky na monokrystaly, princip výroby poly-Si, technologie výroby monokrystalů metodou Czochralského, zonální tavby, základní parametry procesu (Si, Ge, GaAs, InP ), technologie výroby polovodičových desek, hodnocení parametrů polovodičových monokrystalů a desek.Technologie výroby polovodičových součástek: bipolární a unipolární technologie, srovnání z hlediska dosažitelné integrace, rychlosti, technologických možností atd., základní technologické operace a jejich parametry a fyzikální popis, technologický cyklus, zabezpečení výtěžnosti technologií, hromadné a individuální operace, návrh polovodičové součástky, jednotlivé kroky, technologická zařízení používaná v rámci technologického cyklu, využití optoelektronických principů ve výrobě polovodičových součástek.Funkce polovodičových součástek a struktur: p-n přechod, MOS, Schottkyho přechod, struktura fotodetektoru, dioda, tranzistor - struktura, pásový model, funkce, charakteristiky, specielní součástky, Zenerova dioda, p-i-n detektor, IGBT struktury, polovodičový laser, emisní dioda, optoelektronické senzory polohy, maticové detektory, metody testování, zjišťování spolehlivosti součástek atd.Doporučená literatura :Vrba, K. a kol.: Navrhování přístrojů s integrovanými obvody. Vysoké učení technické v Brně - skripta, Brno, 1989.Vrba , K. : Navrhování přístrojů s integrovanými obvody - cvičení. Vysoké učení technické v Brně - skripta, Brno, 1990.Punčochář, J. : Operační zesilovače v elektronice. BEN - technická literatura, Praha, 1999.Vedral,J., Fischer,J.: Elektronické obvody pro měřící techniku. Vydavatelství ČVUT, Praha,1999.Požadavek ke zkoušce:Znalosti v rozsahu přednášené problematiky

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na schopnost hodnoceníHodnotit konkrétní metody a postupy, vysvětlit aspekty a výsledky týkající se dané problematiky, integrovat poznatky, předpovídat řešení, hodnotit výsledky a formulovat závěry.

Literatura

Vedral, J.; Fischer, J. Elektronické obvody pro měřicí techniku. ČVUT, Praha, 1999. Vrba, K. a kol. Navrhování přístrojů s integrovanými obvody. VUT Brno, 1989. Vrba, K. Navrhování přístrojů s integrovanými obvody - cvičení. VUT Brno, 1990. Punčochář, J. Operační zesilovače v elektronice. BEN Praha, 1999.

Garant

RNDr. Karel Vojtěchovský, Ph.D.