Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané problémy oční optiky a oftalmol. (OPT / PGSOC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / PGSOC - Vybrané problémy oční optiky a oftalmol., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní optické vlastnosti a optické modely lidského oka (Gullstrandův schematický a redukovaný model), dalekozrakost a krátkozrakost a způsoby jejich korekce, astigmatismus oka a možnosti jeho korekce, kontaktní čočky a jejich parametry, vliv dalších vad lidského oka na vidění, teorie lidského vidění, barevné vidění a jeho poruchy, kontrastní citlivost a přenosové vlastnosti lidského oka; anatomie a fyziologie lidského oka, základní oftalmologická vyšetření, testy zrakové ostrosti, strabismus, příčiny a prevence tupozrakosti, příčiny, klasifikace a léčba šedého zákalu, projevy celkových onemocnění na sítnici oka (diabetes, arterioskleróza, hypertenze), oběhové poruchy sítnice, zánětlivá onemocnění sítnice (juvenilní recidivující krvácení do sklivce, retinopathia centralis serosa), symptomy a léčba glaukomu, degenerace sítnice (pigmentová degenerace, makulopatie), příčiny a léčba odchlípení sítnice, retinoblastom, některé oftalmologické přístroje a práce s nimi (oftalmoskop, perimetr, fundus kamera, štěrbinová lampa, tonometr).Doporučená literatura:GROSVENTOR, T. Primary Care Optometry, 5th edition. Butterworth-Heinemann, Elsevier, 2007..KEPRT, E. Teorie optických přístrojů III. Oko a jeho korekce.. Olomouc, Universita Palackého, 1966.KRAUS H. A KOL. Kompendium očního lékařství. Praha - Grada, 1997.POLÁŠEK, J. A KOL. Technický sborník oční optiky. Praha, Oční optika, 1975.TUNNACLIFFE, A. H. Introduction to Visual Optics. Gresham Press, London, 1993.Požadavek ke zkoušce:Znalosti v rozsahu přednášené problematiky

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na schopnost hodnoceníHodnotit konkrétní metody a postupy, vysvětlit aspekty a výsledky týkající se dané problematiky, integrovat poznatky, předpovídat řešení, hodnotit výsledky a formulovat závěry.

Literatura

Tunnacliffe, A. H. Introduction to Visual Optics. Gresham Press, London, 1993. Kraus H. a kol. Kompendium očního lékařství. Praha Grada, 1997. Grosvenor T. Primary Care Optometry, 5th edition. Butterworth-Heinemann Elsevier, 2007. Polášek, J. a kol. Technický sborník oční optiky. Praha, Oční optika, 1975. Keprt, E. Teorie optických přístrojů I. - Dalekohledy. UP Olomouc, 1966.

Garant

doc. Ing. Karel Tomančák, CSc.