Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvantová a statistická optika (OPT / PGSSO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / PGSSO - Kvantová a statistická optika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Koherentní a Fockovy stavy optického pole a jejich vlastnosti, Glauberova-Sudarshanova reprezentace matice hustoty, kvazidistribuce a kvantové charakteristické funkce, Generující funkce a fotonové rozdělení, uspořádání operátorů pole- Zobecněné koherentní stavy, stlačené (dvoufotonové koherentní) stavy, atomové koherentní stavy, fázové stavy, sub-poissonovské světlo, neklasické světlo, světlo chaotické, laserové a superpozice koherentních a chaotických polí.-Interakce záření s látkou, Heisenbergův-Langevinův popis, Schroedingerův popis, interakční popis, hlavní rovnice, zobecněná Fokkerova-Planckova rovnice, aplikace na kvantový tlumený harmonický oscilátor, interakce záření s atomy a rezervoáry- Rezonanční fluorescence, Rabiho oscilace, kolaps a oživení oscilací, zobecněná superpozice koherentních polí a kvantového šumu, fotonová statistika v nelineárních optických procesech (optické parametrické procesy, Ramanův a Brillouinův rozptyl, Kerrův jev, čtyřvlnové směšování, fázová konjugace)- Experimenty s neklasickým světlem, využití pro vysoce přesná kvantová měření, optické sdělování a spektroskopii.

Získané způsobilosti

Pokročilá znalost kvantové a statistické optiky. Znalost jednotlivých teoretických konceptů a metod kvantové optiky a schopnost aplikovat je při řešení složitých problémů.

Literatura

Mandel, L.; Wolf, E. Optical Coherence and Quantum Optics. Cambridge University Press, 1995. Walls D. F. and Milburn G. J. Quantum optics. Springer, Berlin, 1994. Scully M. O. and Zubairy M. S. Quantum Optics. Cambridge Univ., 1997. Peřina J. Quantum Statistics of Linear and Nonlinear Optical Phenomena. Kluwer, Dordrecht, 1991.

Požadavky

Zkouška: prokázat porozumění a znalost předmětu.

Garant

doc. Mgr. Jaromír Fiurášek, Ph.D.prof. RNDr. Jan Peřina, DrSc.

Vyučující

doc. Mgr. Jaromír Fiurášek, Ph.D.prof. RNDr. Jan Peřina, DrSc.