Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vlnová a fotonová optika (OPT / PGSVO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / PGSVO - Vlnová a fotonová optika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Popis a vlastnosti optických prostředí, nehomogenní, anizotropní a gyrotropní prostředí, využití v gradientní a polarizační optice.Diferenciální metody popisu světla, základní typy optických svazků, parametry a fyzikální vlastnosti, transformace a konverze svazků.Popis a experimentální realizace nedifrakčních a vírových svazků, fyzikální aplikace, přenos hybnosti a momentu hybnosti, princip optických manipulací.Integrální metody popisu světla, impulsní a Fourierovské metody, řešení difrakčních úloh, popis a využití difrakce na periodických strukturách.Prostorově - časové optické jevy, šíření a transformace optických pulsů. Přechod od skalární k elektromagnetické optice, prostorově proměnné polarizační stavy světla, experimenty s radiální a azimutální polarizací.Analogie mezi vlnovou (kvantovou) mechanikou a vlnovou optikou, kvantově mechanická interpretace paraxiální vlnové rovnice, Fresnelova transformace a měření kvadraturních operátorů, operátor orbitálního úhlového momentu a jeho význam ve vlnové optice. Detekce a rekonstrukce optického signálu, superrozlišení, optická informace.

Získané způsobilosti

Znalost základních principů a aplikací vlnové, elektromagnetické a fotonové optiky.

Literatura

Davydov, A.S. Kvantová mechanika (české vydání). SPN, Praha, 1978. Guenther R. D. Modern Optics. J. Wiley & Sons, NY, 1990. Sakurai J. J. Modern Quantum Mechanics. Addison-Wesley, New York, 1994. ISBN 0201539292.Akhmanov S. A., Nikitin S. Yu. Physical Optics. Clarendon Press, Oxford, 1997.

Požadavky

Znalosti v rozsahu vymezeném v sylabu předmětu.

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Bouchal, Dr.prof. RNDr. Zdeněk Hradil, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Zdeněk Bouchal, Dr.prof. RNDr. Zdeněk Hradil, CSc.