Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy vědecké práce (OPT / PGSVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / PGSVP - Základy vědecké práce, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Charakteristiky a definice vědy a její odlišení od pseudovědy. Princip falzifikovatelnosti. Neexistence paranormálních jevů a jejich vědecký důkaz. Placebo - význam ve vědě. Dvojité slepé experimenty a jejich význam ve vědeckém zkoumání. Optické a jiné klamy a jejich objasňování. Některé typické zkraty v uvažování a možnosti jejich předcházení ve vědecké práci. Výměna informací ve vědecké práci. Publikování výsledků výzkumu ve vědeckých časopisech, průběh recenzního řízení. Tvorba a charakteristika vědecké publikace. Možnosti publikování vědeckých výsledků ve vědeckých časopisech. Hierarchie vědeckých časopisů, impact factor, citační index. Etika ve vědě, podvod ve vědě. Plagiátorství a falšování dat.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na schopnost hodnoceníHodnotit konkrétní metody a postupy, vysvětlit aspekty a výsledky týkající se dané problematiky, integrovat poznatky, předpovídat řešení, hodnotit výsledky a formulovat závěry.

Literatura

Schick T., JR., Vaughn L. How to think about weird things: critical thinking for a new age. London, Mayfield, 1998. Šesták Z. Jak psát a přednášet o vědě. Academia, Praha, 2000. Tkadlec E. Metody vědecké práce. Distanční text, projekt OP RLZ, Opatření 3.2-0275, 2007. Kuhn T. S. Struktura vědeckých revolucí. Chicago, University Press, 1996. Popper K. The Logic of Scientific Discovery. New York, Routledge, 2002.

Požadavky

Aktivní diskuse na seminářích, vystoupení s vlastní prezentací, závěrečná diskuse.

Garant

prof. RNDr. Tomáš Opatrný, Dr.

Vyučující

prof. RNDr. Tomáš Opatrný, Dr.