Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přístroje nočního vidění (OPT / PNV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / PNV - Přístroje nočního vidění, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vjem obrazu při pozorování neozbrojeným okem za různých světelných podmínek. Odhalení, rozpoznání, identifikace.2. Detektory citlivé na viditelné záření a jejich spojení s optickými přístroji.3. Umělé zdroje osvětlení, světlomety. Průchod světla atmosférou.4. Principy zesilování obrazu, typy obrazových zesilovačů.5. Aktivní a pasivní zobrazovací přístroje, konstrukční řešení.6. Možnosti využití dalších spektrálních pásem, spektrální charakteristiky zářivých zdrojů, atmosféry a látek.7. Detekce cílů v termovizní oblasti, využitelná spektrální pásma, detektory a optické materiály.8. Meteorologické a atmosferické parametry, kalibrační postupy.9. Konstrukční principy termovizních přístrojů.10. Dosah termovizních přístrojů.11. Noční přístroje pro UV pozorování. Syntéza obrazu z různých spektrálních pásem.Praktická cvičení rozvíjející dovednosti:ad 1 Zjištění vizuální dohlednosti s kritériem "identifikace" při různé úrovni osvětlení. Porovnání s výpočtem.ad 2 Praktické uplatnění grafického software (např. GNUPLOT) při znázorňování spektrálních charakteristikad 4 Grafické vyjádření zákonů spektrálního vyzařováníad 6 Praktická konstrukce zesilovače obrazu - návrh a měření konkrétního systémuad 7 Praktické měření minimální teplotní diference kamer pro různé prostorové frekvence - dohlednost termovizního systémů LWIR X50 a Eye 4500ad 8 Praktické porovnání účinnosti kamer LWIR a MWIRad 9 Spektrální charakteristiky přírodních a umělých objektů v širokém pásmu 0.2um až 14um ve dne a v nociad 10 Měření a pozorování umělých zářivých zdrojů LED v IR oblasti.ad 11 Měření spektrálních charakteristik objektů v pásmech SWIR až LWIR s využitím interferenčních spektroradiometrů a porovnání s výsledky pozorovacích kamer SWIR, MWIR a LWIR

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Dereniak, E.L., Boreman, G.D. (1996). Infrared Detectors and Systems. John Wiley & Sons, Inc. Schröder, G. Technická optika. SNTL Praha, 1981.

Požadavky

Znalosti v rozsahu sylabu přednášek

Garant

RNDr. Vladimír Chlup

Vyučující

RNDr. Vladimír ChlupRNDr. Vladimír Chlup