Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optika (OPT / PO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / PO - Optika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historický vývoj optiky, podstata, vznik a rozdělení optického záření, světelné zdroje a detektory, optické vlastnosti oka, vnímání a skládání barev.2. Šíření EM záření ve vakuu, rovinná, sférická a paraboloidní vlna, intenzita světla, optická prostředí, index lomu.3. Spektrální rozklad světla, fázová a grupová rychlost. Mikroskopická teorie absorpce a disperze, rozptyl světla.4. Popis polarizačních stavů světla, průchod EM vlny rozhraním dielektrik.5. Průchod světla anizotropním prostředím, popis a realizace polarizačních optických prvků.6. Interference a koherence světla, dvousvazková interference a její využití.7. Mnohosvazková interference, reflexní a antireflexní vrstvy.8. Ohyb světla, klasifikace a popis ohybových jevů. Ohyb světla na kruhové a obdélníkové cloně, ohyb světla na mřížce.9. Základní principy holografie. Vliv ohybu světla na rozlišovací mez optických přístrojů. Princip činnosti a použití disperzních optických přístrojů.10. Principy paprskové optiky, šíření paprsků nehomogenním prostředím, použití gradientních optických prvků, Fermatův princip a jeho využití.11. Princip paraxiálního zobrazování, princip činnosti a použití základních optických prvků a systémů.12. Moderní optika: princip činnosti a použití laseru, základní jevy nelineární optiky, principy a použití elektrooptiky.13. Demonstrace optických simulací v programech Oslo Premium a VirtualLab.

Získané způsobilosti

Znalost základních optických jevů a jejich aplikací.

Literatura

Fuka, J.; Havelka, B. Optika. SPN, Praha, 1961. Kuběna, J. Úvod do optiky. MU Brno, 1994. Saleh, B.E.A., Teich, M.C. Základy fotoniky. český překlad Matfyzpress, UK Praha, 1995. Pospíšil, J. Základy optiky I, část A a B. UP Olomouc, 1983. Pospíšil, J. Základy vlnové optiky, část A a B. UP Olomouc, 1990.

Požadavky

Požadavky ke zkoušce: znalosti v rozsahu vymezeném sylabem předmětu.Požadavky pro zápočet: úspěšnost v průběžném a závěrečném testu.

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Bouchal, Dr.

Vyučující

prof. RNDr. Zdeněk Bouchal, Dr.Mgr. Michal Baránekprof. RNDr. Zdeněk Bouchal, Dr.