Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programování (OPT / PROGB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / PROGB - Programování, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy. Editor, preprocesor, compiler, linker, debugger. Zdrojové a hlavičkové soubory. Komentáře. Direktivy preprocesoru. Hlavní program main.2. Datové typy a operátory. Typy celočíselné, v pohyblivé řádové čárce, znaky, logické hodnoty, řetězce. Operátory binární, speciální unární, přiřazovací, booleovské, relační.3. Vstupy a výstupy ? streamy. Hlavičkové soubory iostream a iomanip.4. Příkazy. Jednoduchý a složený příkaz. Podmíněný příkaz, příkazy cyklu. Příkazy continue a break. Příkaz přepínače ? switch. Příkaz skoku.5. Deklarace pole a strukturovaného typu. Jednorozměrná a vícerozměrná pole. Deklarace strukturovaného typu. Deklarace odvozeného datového typu.6. Funkce. Definice funkce, funkční hodnota, deklarace parametrů, tělo funkce. Volání funkce. Funkční prototyp, jeho umístění v hlavičkových souborech.7. Pointery a reference. Proměnná typu pointer na typ, dereferenční a referenční operátor. Práce s adresovými operátory. Pointery a pole. Reference. Parametry funkce volané odkazem a referencí.8. Třídy. Základní pojmy. Deklarace třídy, přístup k datovým členům a členským funkcím. Inline funkce. Konstruktor a destruktor. Deklarace objektu třídy. Spřátelené třídy, dědění tříd.9. Programování vlastní třídy optických výpočtů. Programování výpočtů paraxiálních parametrů optické soustavy, složené z centrovaných sférických ploch. Programování výpočtů vad v paraxiálním prostoru. Programování propočtu chodu libovolného paprsku optickou soustavou. Programování výpočtu geometrických aberací v mimoparaxiálním prostoru.10. Praktický návrh optické soustavy jednoduchého objektivu s využitím vytvořené třídy optických výpočtů. Přehled aberačního stavu zadané výchozí soustavy, provedení tolerančních výpočtů, korigování aberací optické soustavy objektivu v využitím tolerančních výpočtů. Vyhodnocení výsledků.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Stroustrup, B. C++ Programovací jazyk. Praha, 1997. ISBN 80-901507-2-1.Čechová, M. Elektromagnetické vlny. UP Olomouc, 1989. Večerka A. Jazyk C++ Popis jazyka s příklady. Skriptum UP Olomouc, 2000. Andrews, M. Programujeme v jazyce C++. Computer Press, Praha, 1997. Rusinov, M.M. a kol. Vyčislitělnaja optika. Mašinostrojenije, Leningrad, 1984.

Požadavky

Znalosti v rozsahu probírané problematiky, prokázané při zkoušce, aktivní účast na cvičení

Garant

RNDr. Ivo Vyšín, CSc.

Vyučující

RNDr. Ivo Vyšín, CSc.RNDr. Ivo Vyšín, CSc.