Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvantová elektrodynamika 1 (OPT / QE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / QE1 - Kvantová elektrodynamika 1, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do fyziky elementárních částic.2.Lorenzova transformace časo-prostoru, speciální teorie relativity, kovariantní a kontravariantní symbolika.3.Klein-Gordonova rovnice a její interpretace z hlediska relativistické kvantové mechaniky.4.Spinorová reprezentace Lorentzovy grupy,Diracova rovnice a její interpretace řešení, vakuum a antičástice, algebra gama-matic, nerelativistická limita.5.Maxwellovy rovnice v kovariatním tvaru.6.Variační princip a lagrangeovský formalismus, symetrie a kalibrační pole.7.Teorém Neetherové a zákony zachování.8.Skalární komplexní pole a elektromagnetické pole, interakce, Bohm Ahronovův efekt. Yangovo-Millsovo pole, geometrie kalibračních polí.9.Interpretace rovnic relativistické kvantové mechaniky v rámci kanonického kvantování: skalárního komplexní pole.10.Kanonické kvantování Diracova pole, antikomutační pravidlo a Fermiho vylučovací princip.11.Kanonické kvantování elektromagnetického pole, kalibrační invariance, radiační a Lorentzova kalibrace. Feynmanův drahový integrál.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Ryder, L.H. Quantum Field Theory. Cambridge University Press, Cambridge, U.K., 1997. Formánek, J. Úvod do relativistické kvantové mechaniky a kvantové teorie pole. Karolinum, Praha, 2000.

Požadavky

Znalosti v rozsahu přednášené problematiky

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Hradil, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Zdeněk Hradil, CSc.