Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář optických simulací (OPT / SOPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / SOPS - Seminář optických simulací, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Principy paprskové optiky, paprskové zobrazení čočkou, algoritmus pro trasování paprsků, průchod světelných paprsků nehomogenním prostředím.2. Interference koherentních světelných vln, simulace dvousvazkových interferometrů.3. Simulace jevů na rozhraní dielektrických prostředí, změna amplitudy a fáze světelných vln při odrazu.4. Popis šíření světla volným prostorem - algoritmus pro konvoluční přístup, diskuze podmínek použitelnosti algoritmu.5. Popis šíření světla volným prostorem - algoritmus pro impulzní přístup, diskuze podmínek použitelnosti algoritmu.6. Popis ohybových jevů ve Fresnelově a Fraunhoferově aproximaci, simulace ohybu na základních typech clon, srovnání analytického a numerického řešení, diskuze vlivu vzorkování.7. Mnohosvazková interference, reflexní a antireflexní vrstva, ohyb světla na soustavě štěrbin.8. Bodová rozptylová funkce pro fyzikálně dokonalý zobrazovací systém a systém s aberacemi.9. Princip optické holografie, simulace záznamu a rekonstrukce hologramu.10. Světelné svazky, šíření a transformace gaussovských a nestandardních laserových svazků (např. nedifrakčních a vírových svazků).11. Simulace zobrazení fázových předmětů pomocí spirálního a Zernickeova fázového kontrastu.

Získané způsobilosti

Znalost numerického řešení jednoduchých úloh šíření, interference a ohybu světla a schopnost používání optických simulačních programů.

Literatura

Schmidt, J. D. (2010). Numerical simulation of optical wave propagation with examples in MATLAB. Bellingham, Wash: SPIE Press. Hecht, E. (2002). Optics. San Francisco: Pearson Addison Wesley. Saleh, B. E. A., Teich, M. C., Hlídek, P., Vacek, R., Dušek, M., Peřina, J., Fiala, J., & Pantoflíček, J. (1996). Základy fotoniky. Praha: Matfyzpress.

Požadavky

Splnění semestrálního úkolu.

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Bouchal, Dr.