Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální kontaktní čočky (OPT / SPKC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / SPKC - Speciální kontaktní čočky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět navazuje na znalosti a dovednosti z oblasti aplikace obvyklých typů kontaktních čoček, které doplňuje a rozšiřuje ve vybraných oblastech se zaměřením na aplikaci pevných kontaktních čoček v případě keratokonu, po transplantacích atp. a na možnosti speciálního využití měkkých kontaktních čoček včetně individuálních měkkých kontaktních čoček.Přednášky poskytují teoretickou přípravu k realizaci praktických-experimentálních činností ve cvičeních.Přednášky:Stručné shrnutí problematiky RGP kontaktních čoček.Rohovková topografie v aplikaci pevných kontaktních čočekProblematika optiky pevné kontaktní čočky na sférické a torické rohovceAplikace pevné sférické a torické kontaktní čočky výpočtemKeratokonická rohovka a její specifika, keratoplastika, úrazy rohovkyAplikace pevných kontaktních čoček na nepravidelné rohovkyIndividuální měkké kontaktní čočky a zásady jejich aplikaceVliv kontaktních čoček na akomodační požadavekSpecifika aplikace vybraných méně obvyklých typů měkkých i pevných kontaktních čoček (kontaktní čočky pro korekci presbyopie, terapeutické a preventivní čočky, diagnostické čočky)Cvičení:Opakování a rozšíření dovedností v oblasti technik vyšetření na štěrbinové lampě.Opakování a rozšíření dovedností v oblasti keratometrie a keratografie.Demonstrace a nácvik aplikace vybraných typů kontaktních čoček v rámci školní optometrické laboratoře.Provedení praktické aplikace vybraných speciálních typů kontaktních čoček v zadaném počtu v rámci školní laboratoře nebo na externím pracovišti.Rozbor a diskuze výsleků provedených aplikací. Rozbor a diskuze vybraných příkladů a kazuistik z praxe.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí a dovedností.Znát oblasti specifického užití kontaktních čoček, umět aplikovat vybrané speciální typy kontaktních čoček.

Literatura

Efron, N. Contact lens complications, 2 edition. Butterworth-Heinemann, Elsevier, 2004. Efron, N. Contact lens practice, Butterworth-Heinemann, Elsevier, 2002. Elliott, D. B. Clinical Procedures in Primary Eye Care. Butterworth-Heinemann, Elsevier, 2007. Grosvenor, T. Primary Care Optometry, 5th edition. Butterworth-Heinemann, Elsevier, 2007. Synek, S., Skorkovská, Š. Kontaktní čočky. NCNZO Brno, 2003. Petrová, S. Základy aplikace kontaktních čoček. NCO NZO, Brno, 2004.

Požadavky

Účast na cvičeních. Znalosti a dovednosti v rozsahu témat kurzu.

Garant

RNDr. Mgr. František Pluháček, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Musilová, DiS.RNDr. Mgr. František Pluháček, Ph.D.Mgr. Lenka Musilová, DiS.RNDr. Mgr. František Pluháček, Ph.D.