Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektřina, magnetizmus a atomová fyzika (OPT / SZZA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / SZZA2 - Elektřina, magnetizmus a atomová fyzika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Elektrostatické pole ve vakuu - Zákon Coulombův a jeho aplikace. Popis elektrostatického pole, intenzita, elektrický potenciál, napětí, potenciální energie, siločáry a ekvipotenciální plochy. Gaussova elektrostatická věta a její aplikace. Elektrické pole nabitého vodiče, elektrostatická indukce, kapacita osamoceného vodiče.Elektrostatické pole v dielektriku - polarizace dielektrika, vektor polarizace, dielektrická susceptibilita a relativní permitivita. Vektor elektrické indukce, zobecněná Gaussova věta. Vektory E a D na rozhraní dvou dielektrik. Dielektrické materiály a jejich využití. Energie elektrostatického pole.Ustálený stejnosměrný elektrický proud. Elektrický proud a hustota proudu. Ohmův zákon v diferenciálním a integrálním tvaru. Odpor a vodivost vodičů. Elektromotorické napětí. Kirchhoffovy zákony, elektrický obvod.Práce a výkon elektrického proudu. Vedení ustáleného elektrického proudu v kovech, v elektrolytech, v plynech a ve vakuu. Vedení elektrického proudu v polovodičích.Fyzikální principy moderních elektronických prvků (polovodičové diody, tranzistory, MOS struktury, integrované obvody, měniče tepelné a světelné energie na energii elektrickou).Stacionární magnetické pole. Vektor magnetické indukce a magnetické intenzity. Magnetický indukční tok. Laplaceův zákon a jeho užití pro výpočet magnetického pole kolem proudovodičů. Síly působící v magnetickém poli na pohybující se elektrický náboja na elektrický proud ve vodiči. Vliv prostředí na magnetické pole.Elektromagnetická indukce. Faradayův zákon elektromagnetické indukce, Lenzovo pravidlo. Vlastní a vzájemná indukčnost vodičů. Vznik a vlastnosti střídavého elektrického proudu, základní obvody střídavého elektrického proudu a jejich řešení. Výkon střídavéhoproudu, transformace střídavého proudu. Kmitavé a rezonanční obvody, přechodové děje, skin efekt.Maxwellovy rovnice, materiálové vztahy, hraniční podmínky. Elektrostatické, magnetostatické, stacionární, kvasistacionární a nestacionární pole. Elektromagnetické vlny.Vznik elektromagnetických vln - oscilující dipól s vnuceným momentem, Hertzův dipól Vlny ve vakuu, dielektriku, homogenním, ztrátovém a anizotropním prostředí. Ohyb, odraz a lom vln na rozhraní dvou prostředí.Záhejský, J.: Elektřina a magnetismus, Vydavatelství UP, Olomouc 2002Halliday, D., Resnick, R., Walker, J. : Fyzika (díl 3), VUTIUM, Prométheus 2000Sedlák, B., Štoll, I.: Elektřina a magnetizmus, Praha Karolinum 1993.Čičmanec, P.: Elektrina a magnetizmus, SNTL Praha, 1980Čechová, M., Vyšín, I.: Teorie elektromagnetického pole, Vydavatelství UP, Olomouc 1998.Čechová, M.: Elektromagnetické vlny, Vydavatelství UP, Olomouc 1989.

Získané způsobilosti

Vysvětlit podstatu a interpretovat data, rozlišit a klasifikovat zadaný problém, předpovídat chování daných jevů.

Literatura

Halliday, D., Resnick, R., Walker, J. :. Fyzika (díl 3). ReVUTIUM, Prométheus 2000. Kvasnica J. (1985). Teorie elektromagnetického pole. Academia Praha.

Požadavky

Schopnost formulovat základní principy a prokázat fyzikální myšlení v dané oblasti.

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Hradil, CSc.