Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvantová a nelineární optika (OPT / SZZB4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / SZZB4 - Kvantová a nelineární optika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Koncepční otázky kvantové teorie, experimenty stojící u zrodu kvantové mechaniky.2.Stern--Gerlachův experiment, zavedení formalismu kvantové mechaniky a její statistická interpretace.3.Pozorovatelné veličiny se spojitým spektrem, vlnová funkce a kanonické kvantování.4.Dynamika kvantových systémů, Schrödingerova a Heisenbergova reprezentace.5.Řešení Schrödingerovy rovnice pro jednoduché systémy, harmonický oscilátor, anihilační a kreační operátory, WKB aproximace.6.Propagátor, Greenova funkce, Feynmanův drahový integrál, kalibrační transformace pro skalární a vektorový potenciál.7.Kvantová teorie úhlového momentu, reprezentace grupy rotací, spin a orbitální impulsmoment.8.Symetrie v kvantové mechanice, operátor parity. Využití symetrie při řešení úloh kvantové mechaniky: atom vodíku.9.Poruchová teorie s časově nezávislou poruchou pro nedegenerované a degenerované spektrum vlastních stavů neporušeného systému.10.Časově závislá poruchová teorie, Fermiho zlaté pravidlo, popis maseru a fotoefektu.11.Identické částice, princip nerozlišitelnosti, operátor permutace, vztah mezi spinem a statistikou, základní představy teorie pole jako kvantové mechaniky nerozlišitelných částic.Doporučená literaturaSakurai, J.J. : Modern Quantum Mechanics, Addison Wesley (1994)Greiner, W. : Quantum Mechanics I, Springer (1989)Formánek, J. : Úvod do kvantové teorieLandau - Lifšic :Quantum MechanicsBallentine, L. E. : Quantum Mechanics: A Modern Development,(World Scientific 1998)skripta : PřF UP, MFF UK PrahaPožadavek ke zkoušce:Znalosti v rozsahu přednášené problematiky.

Získané způsobilosti

Vysvětlit podstatu a interpretovat data, rozlišit a klasifikovat zadaný problém, předpovídat chování daných jevů.

Literatura

Sakurai, J. J. Modern Quantum Mechanics. Addison-Wesley, New York, 1994. ISBN 0201539292.Landau; Lifšic. Quantum Mechanics. Ballentine, L. E. Quantum Mechanics: A Modern Development. World Scientific, 1998. Greiner, W. Quantum Mechanics I. Springer, 1989. Formánek, J. Úvod do kvantové teorie. Academia, Praha, 1983.