Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optika a optometrie (OPT / SZZD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / SZZD2 - Optika a optometrie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy geometrické a fyzikální optiky. Model lidského oka, schematické oko, vlivy změn parametrů oka na celkovou refrakci. Akomodace. Presbyopie, ametropie, hypermetropie, myopie a principy a zásady korekce. Astigmatismus oka a jeho typy, korekce astigmatismu. Heteroforie, fixační disparita, asociační forie, úplná binokulární korekce. Strabismus. Afakie, anizeikonie a možnosti jejich korekce. Adaptace oka. Kontrastní citlivost. Optotypy a zařízení pro subjektivní refrakci, objektivní refraktometry, retinoskop, keratoskop, oftalmometr, štěrbinová lampa. Přístroje pro vyšetřování binokulárních funkcí oka. Přístroje k vyšetřování očního pozadí. Přístroje k vyšetřování zorného pole oka. Základní parametry brýlových čoček a jejich měření. Druhy brýlových čoček, měření kontaktních čoček, měření brýlových obrub. Technologie výroby brýlových čoček, brýlových obrub, postupy centrace brýlových čoček, úprav, přizpůsobení a oprav brýlových obrub.Doporučená literatura:GROSVENTOR, T Primary Care Optometry, 5th edition. Butterworth-Heinemann, Elsevier, 2007..KEPRT, E. Teorie optických přístrojů III. Oko a jeho korekce.. Olomouc, Universita Palackého, 1966.KRAUS H. A KOL. Kompendium očního lékařství. Praha Grada, 1997.POLÁŠEK, J. A KOL. Technický sborník oční optiky. Praha, Oční optika, 1975.TUNNACLIFFE, A. H. Introduction to Visual Optics. Gresham Press, London, 1993.

Získané způsobilosti

Vysvětlit podstatu a interpretovat data, rozlišit a klasifikovat zadaný problém, předpovídat chování daných jevů.

Literatura

Tunnacliffe, A. H. Introduction to Visual Optics. Gresham Press, London, 1993. Kraus, H. a kol. Kompendium očního lékařství. Praha - Grada, 1997. ISBN 80-7169-079-1.GROSVENTOR, T. Primary Care Optometry, 5th edition. Butterworth-Heinemann, Elsevier, 2007. Polášek, J. a kol. Technický sborník oční optiky. Praha, Oční optika, 1975. Keprt, E. Teorie optických přístrojů I. - Dalekohledy. UP Olomouc, 1966.