Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optické měřicí metody a spektroskopie (OPT / SZZJ3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / SZZJ3 - Optické měřicí metody a spektroskopie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní fotometrické, radiometrické a spektroradiometrické veličiny jejich vzájemné vztahy a jednotky. Geometrické a fotometrické parametry optických soustav.2. Charakteristiky optického záření, parametry světelných zdrojů a jejich měření, zdroje záření. Záření absolutně černého tělesa. Použití světelných zdrojů pro kalibrace vlnových délek a intenzit ve spektroskopii.3. Základní mechanismy detekce světelného záření. Základní parametry detektorů a jejich měření. Detektory používané ve spektroskopii. Charakterizace signálu a šumu. Chyby měření, kalibrace detektorů.4. Měření přímosti a rovinnosti, měření úhlů, funkce a použití autokolimátoru, goniometru a teodolitu. Princip a aplikace metod koherenční zrnitosti a moiré.5. Dvousvazková a více svazková interferometrie, základní typy interferometrů, interferenční měření délek, posuvů a nehomogenity prostředí, metody holografické interferometrie.6. Interferometry ve spektroskopii, princip a použití Fabry-Perotova a Michelsonova interferometru. Výpočet spektra z interferogramu, spektrální rozsah a rozlišení.7. Měření parametrů optických soustav, geometrické aberace optických soustav a jejich měření, způsoby hodnocení zobrazovacích vlastností, způsoby měření funkce optického přenosu.8. Různé metody výběru vlnových délek. Spektrální rozlišení a volný spektrální interval. Absorpční a interferenční filtry (Fabry-Perotovy filtry), charakteristika a použití. Rozklad světla hranolem a difrakční mřížkou.9. Difrakční mřížka. Mřížková rovnice. Disperze a teoretické spektrální rozlišení difrakční mřížky. Základní typy monochromátorů a spektrografů. Spektrální rozsah a rozlišení monochromátorů.10. Přehled základních spektroskopických metod, absorpční a emisní spektroskopie, luminiscence a Ramanův rozptyl. Měření optického signálu ve spektroskopii. Temný signál, signál pozadí a analytický signál.

Získané způsobilosti

Schopnost realizovat základní optická měření, znalost method a systémů užívaných ve spektroskopii.

Literatura

Hrabovský, M., Bača, Z., & Horváth, P. (2001). Koherenční zrnitost v optice. Olomouc: Univerzita Palackého. & Malacara, D. (2007). Optical shop testing. Hoboken, N.J: John Wiley & Sons. Ponec, J. (1984). Optická měření II. Olomouc: Univerzita Palackého. Přírodovědecká fakulta.

Požadavky

Znalosti v rozsahu sylabů.

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Bouchal, Dr.