Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optické systémy a přístroje (OPT / SZZK3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / SZZK3 - Optické systémy a přístroje, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stavba oka, optická soustava oka, akomodace, spektrální citlivost a rozlišovací schopnost oka, vnímání barev, chromatický trojúhelník, aditivní a subtraktivní vytváření barev.2. Základní fometrické a radiometrické veličiny a jednotky, vyzařovací zákony černého tělesa, Lambertův zářič, barevná teplota, fotometrické zákonitosti šíření světla v optických soustavách. Nekoherentní světelné zdroje, žárovkové a luminiscenční světelné zdroje, zdroje buzené elektrickým výbojem.3. Paraxiální optické parametry zobrazovacích prvků a systémů, kardinální body, zobrazovací rovnice, optické invarianty, určení optické mohutnosti dvoučlenného a vícečlenného systému. Použití maticového formalismu v paraxiální optice, transformační matice základních optických prvků a systémů.4. Funkce a použití základních optických přístrojů. Základní typy, konstrukční prvky a optické parametry lupy, dalekohledu, mikroskopu a spektrálního přístroje.5. Funkční princip, základní typy a konstrukční prvky fotografických přístrojů, základní typy a optické parametry snímacích objektivů.6. Omezení paprskových svazků v optických systémech, průchod neparaxiálních paprsků sférickými a asférickými plochami, paprskové vady a jejich klasifikace. Princip návrhu zobrazovacích systémů a korekce optických vad.7. Zobrazení z pohledu vlnové optiky, vlnové vady a pupilová funkce. Základní zobrazovací funkce a kriteria pro hodnocení kvality zobrazení, bodová rozptylová funkce, Strehlovo kriterium, optická funkce přenosu pro koherentní a nekoherentní osvětlení.8. Princip činnosti a způsoby rozdělení laserů, pevnolátkové, plynové a polovodičové lasery. Příklady využití laserů ve vědě a technice.9. Vlastnosti laserového záření, gaussovské svazky a jejich parametry, fokusace a kolimace laserových svazků, princip prostorové filtrace, konstrukce laserových rozšiřovačů a prostorových filtrů.

Získané způsobilosti

Znalost základů optických návrhů.

Literatura

Fischer Robert E., Tadic-Galeb Biljana, Yoder Paul R. Optical System Design,McGraw-Hill, 2008. Smith Waren J.. Modern Optical Engineering. McGraw-Hill, 2000. Smith Waren J.. Modern Lens Design. McGraw-Hill, 2005. Mikš A.. Aplikovaná optika 10 - geometrická a vlnová optika.Praha, 2000. Kidger J.M.. Fundamental optical design. SPIE, Washington,2001. Mouroulis P., Macdonald J. Geometrical optics and opticaldesign, Oxford UK, 1997. Riedl Max. J.. Optical Design. SPIE PRESS, 2009. Baudyš A.. Technická optika. ČVUT, Praha, 1996.

Požadavky

Znalosti v rozsahu sylabu předmětu.

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Bouchal, Dr.