Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optická měření a technologie (OPT / SZZK4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / SZZK4 - Optická měření a technologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Optické, mechanické, chemické a jakostní vlastnosti optických materiálů, výroba a vlastnosti optického skla. Způsoby hodnocení homogenity, bublinatosti, šlírovitosti, dvojlomu a spektrální propustnosti skla.2. Technologické operace a kinematika pro opracování sférických optických ploch, technologie výroby asférických ploch. Výrobní výkresy optických dílů.3. Pomocné materiály v optické technologii, výroba nástrojů a technologické podmínky jejich použití. Stavba, vlastnosti a metody zpracování plastických hmot.4. Měření indexu lomu a disperze goniometrickými, refraktometrickými a interferenčními metodami.5. Interferometrické a neinterferometrické metody určení tvaru optických ploch, měření tloušťky kontaktními a bezkontaktními metodami, měření úhlů optických hranolů a klínů, měření deviace.6. Měření ohniskové vzdálenosti optických prvků Abbeovou, Besselovou a Porrovou metodou.7. Měření geometrických parametrů optických soustav, určení polohy ohnisek a hlavních rovin, vinětace, zorného pole, numerické apertury a zkreslení. Stanovení zvětšení lupy, mikroskopu a dalekohledu.8. Hodnocení kvality zobrazovacích soustav, určení kontrastu a rozlišovací schopnosti. Funkce obrazu bodu, štěrbiny a hrany, optická funkce přenosu. Metody měření optických vad. Určení spektrální propustnosti a parazitního světla.9. Zdroje a detektory optického záření, typy zdrojů, základní fotometrické a radiometrické veličiny a jejich měření. Základní typy detektorů, citlivost, kvantová účinnost, šum, detektivita, spektrální závislost.

Získané způsobilosti

Znalost základních principů optických měření, praktické zkušenosti s měřením optických parametrů.

Literatura

Horn, D. F. Optical production technology. Hilger, London, 1972. Malacara, D. Optical shop testing. John Wiley & Sons, 1992. Saleh, B.E.A., Teich, M.C. Základy fotoniky. Český překlad Matfyzpress, UK Praha, 1995. Boreman G. D. Modulation Transfer Function in Optical and Electro-Optical. Ponec, J. Optická měření I., II. UP, Olomouc. Fandrlík, I. Vlastnosti skel.

Požadavky

Znalosti v rozsahu sylabu předmětu.

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Bouchal, Dr.