Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pravděp., stat. a metody výzk. v optom. (OPT / SZZM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / SZZM1 - Pravděp., stat. a metody výzk. v optom., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náhodný jev, veličina, vektor. Funkce náhodných veličin. Číselné charakteristiky náhodných veličin a náhodných vektorů. Vybraná rozdělení diskrétních a spojitých náhodných veličin. Limitní věty. Úvod do matematické statistiky; náhodný výběr, výběrové charakteristiky. Základy teorie odhadu; bodový a intervalový odhad, metody stanovení bodového odhadu. Základy testování statistických hypotéz; nulová a alternativní hypotéza, chyba 1. a 2. druhu, parametrické a neparametrické testy, PC aplikace. Statistická analýza nominálních dat a ordinálních dat, příslušné testy. Statistická analýza metrických dat, závislost mezi jevy, regresní a korelační analýza, testy koeficientů korelace. Kvalitativní a kvantitativní výzkum v optometrii. Stanovení výzkumného problému, stanovení hypotézy. Metody sběru dat, zásady dotazníkového šetření.

Literatura

Jiří Anděl:. Matematika náhody, Matfyzpress, Praha, 2000. Chráska, M. Metody pedagogického výzkumu. Základy kvantitativního výzkumu. Grada Publishing Praha, 2007. Jiří Likeš a Josef Machek:. Počet pravděpodobnosti, SNTL, Praha, 1987. Karel Rektorys a spol.:. Přehled užité matematiky, SNTL, Praha, 1973. Jiří Likeš a Josef Machek:. Matematická statistika, SNTL, Praha, 1988. Jiří Anděl:. Statistické metody, Matfyzpress, Praha, 1998. Karel Rektorys:. Co je a k čemu je vyšší matematika, Academia, Praha, 2001.

Garant

prof. RNDr. Jiří Bajer, CSc.