Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie výroby (OPT / T)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / T - Technologie výroby, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Význam a specifika optických technologií. Výkres optické součásti.2.Pomocné materiály v optické výrobě, mechanické obrábění křehkých hmot.3.Měření v optické výrobě. Dělení materiálů, základní tvarování, Kinematiky strojů pro opracování optiky.4.Jemné broušení, lapování, leštění a centrování sférických, rotačních a nerotačních asférických ploch.5.Finální operace. Výroba tenkých vrstev. Klasické a moderní prvky optických technologií.6. Výroba asferických optických ploch7.Optické, mechanické a chemické vlastnosti optických skel. Výroba optického skla.8.Další materiály v optické výrobě-organická skla, technická keramika, speciální skla.9.Vlastnosti a výroba monokrystalů.10.Základní mechanické vlastnosti materiálů11.Kovové, keramické a plastické látky, ovlivňování jejich vlastností.12.Popis základních mechanických technologií.Požadavek ke zkoušce:Znalosti v rozsahu přednášené problematiky.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Student naučí definovat hlavní pojmy, popsat základní postupy výroby optických a mechanických součástí.

Literatura

D. F. Horn: Optical production technology. I. Fandrlík: Vlastnosti skel. Hluchý, M., Modráček, O., & Paňák, R. (2002). Strojírenská technologie 1. Praha: Scientia, pedagogické nakladatelství. Fischer, U., Michňová, I., & Michňa, Z. (2004). Základy strojnictví. Praha: Europa-Sobotáles.

Požadavky

Znalosti v rozsahu témat kurzu - zkouška

Garant

RNDr. Jaroslav Wagner, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jaroslav Wagner, Ph.D.RNDr. Jaroslav Wagner, Ph.D.